29 juni 2019

Bierbrouwerij Maallust

Heerlijke speciaalbieren in gevangenisdorp Veenhuizen…

By In Culinair 2 min

Heerlijke speciaalbieren in gevangenisdorp Veenhuizen…

Bierliefhebbers
Wij zijn ontzettende bierliefhebbers en helemaal gek op speciaalbieren. Als we de kans krijgen om even aan te waaien bij een brouwerij, dan laten we dat zeker niet na. En omdat we best wel een beetje trots zijn op de naam en faam van wat waarschijnlijk de bekendste Drentse brouwerij is, vonden we het hoog tijd voor een blog over brouwerij Maallust uit gevangenisdorp Veenhuizen.

Brouwerij Maallust

Maallust
Brouwerij Maallust ligt in Veenhuizen, een bijzonder dorp met meer dan honderd Rijksmonumenten. Het dorp was als gevangenisdorp lange tijd afgesloten van de buitenwereld en lang zelfvoorzienend. Op een groot industriecomplex waar vroeger landbouwproducten uit de omgeving werden verwerkt, staat een grote graanmaalderij. In deze vroegere maalderij zit bierbrouwerij Maallust. Je kunt er terecht voor een rondleiding, een proeverij of een lunch.

De zware jongens
Een groep investeerders en liefhebbers die zichzelf de zware jongens noemt, heeft zich sterk gemaakt voor de oprichting van Maallust. Sinds 2011 wordt er op ambachtelijke wijze bier gebrouwen van hoge en lage gisting. Het bier is tegenwoordig in heel Nederland verkrijgbaar en erg gewild, vanwege de smaak, de historie én de uitstraling van het merk naar ontwerp van studio de Ronners.

Proeverij
We zijn niet voor niets helemaal op de fiets vanuit Rolde gekomen. Tijd voor bier! We kiezen voor een proeverij. Voor een tientje de neus geen geld, vinden we. We strijken neer op het terras en kijken uit op het monumentale pand. Binnen onder de dakspanten en restanten van droogmachines uit vervlogen tijden, staat in koperen ketels het bier te pruttelen. De proeverij die we kiezen bestaat uit vier speciaalbieren, die we met een plak biercake wegspoelen:

  • De kolonist Weizen, 5% alcohol
  • De Weldoener Blond, 6,7% alcohol
  • De Vagebond Vienna, 5% alcohol
  • De Deerne Meibock, 7% alcohol

En de winnaar is: de Vienna
Het zijn stuk voor stuk heerlijke bieren en het valt ons zwaar om een favoriet te kiezen. Uiteindelijk kiezen we toch voor de Vagebond Vienna. Een ambachtelijk, koperkleurig bier, moutig van smaak, met een licht bittere afdronk. Een bier met een beetje pit, die je lekker wegdrinkt. Maar goed, laten we eerlijk zijn, dat geldt eigenlijk wel voor alle biertjes. Ietwat rozig fietsen we terug naar Rolde, wat met een paar biertjes in de benen net even wat zwaarder aanvoelt dan op de heenweg.