25 augustus 2019

De Havixhorst

Lunchen en struinen door de beeldentuin

By In Culinair, Cultuur 2 min

Lekker lunchen en struinen door de beeldentuin

Onze blog biedt ons een mooi excuus om in de vrije weekenden nieuwe plekken te ontdekken. Vandaag op het programma: lunchen bij de Havixhorst en struinen door de beeldentuin. De Havixhorst ligt naast Meppel en nog maar op het nippertje in de provincie Drenthe. We parkeren de auto op de parkeerplaats en wandelen richting het prachtige gebouw, waarvan twee van de vier schoorstenen worden bewoond door klepperende ooievaars.

Geschiedenis Havixhorst
De Havixhorst is geen kasteel maar een havezate. Een havezate is een versterkt huis, hof of een hoeve. Oorspronkelijk was het een benaming voor een grote boerderij met land, later werd het bezit een voorwaarde voor lidmaatschap van een ridderschap. De naam de Havixhorst komt al in 1371 voor als bewoonde plek in het Reestdal. In 1618 volgt de officiële erkenning als havezate. De adellijke familie De Vos van Steenwijk woonde er bijna 300 jaar lang. Het kasteel was nog tot 1963 familiebezit en kreeg daarna andere functies, zoals een bejaardentehuis en een vakantieoord voor jongeren.

De Havixhorst vandaag de dag
Vandaag de dag is de Havixhorst een chateauxhotel en van wat wij ervan hebben gezien, kun je er vast prachtig overnachten. Wij komen voor een lunch. Het is bewolkt met af en toe wat druppels, dus we strijken binnen neer in het cafe. Richting het toilet gluren we in het restaurant en de keuken, waar met streekproducten wordt gewerkt.

De beeldentuin
De beeldentuin is tijdens openingstijden gratis toegankelijk. Er is een vaste collectie met beelden van kunstenaars als Pieter d’Hont, Eric Claus, Jan Bronner, Charlotte van Pallandt, Eddy Roos en Piet Esser. Ook zijn er wisselende exposities. Om de tuin ook kids-proof te maken, kun je via de website een speurtocht donwloaden.