9 juni 2019

Herberg de Fazant

Kennismaking met culinair Drenthe

By In Culinair 2 min

Hoog tijd voor een culinaire ontdekkingstocht
Na ongeveer een jaar in Drenthe, merk ik dat ik vanwege gebrek aan kennis van leuke plekjes nog vaak naar Groningen uitwijk voor een etentje. En dat is jammer, want Drenthe heeft op culinair gebied vast ook veel te bieden! Kortom: het wordt tijd voor een culinaire ontdekkingstocht in eigen regio. Vandaag op het programma: Herberg de Fazant in Oudemolen. Laat de kinderen thuis en neem de portemonnee mee, want dit is er één voor een echt avondje uit met je lief of met een groep vrienden.

Oudemolen
Herberg de Fazant ligt in een klein plaatsje in de gemeente Tynaarlo: Oudemolen. Het dorpje dankt de naam aan een oude watermolen die hier ooit aan de Drentsche Aa heeft gestaan. We stappen op het fietsje en rijden via een schitterende route door het Drentsche Aa gebied in een halfuurtje van Rolde naar Oudemolen. Daar treffen we een grote boerderij met een ruim terras aan. We hebben geen idee wat we verder kunnen verwachten. Wat we wel weten, is dat de herberg naast een à la carte menu verschillende proeverijen aanbiedt. Je kiest zelf hoeveel gangen je aan kunt. Ook hebben we al gezien dat ze de mogelijkheid van een half wijnarrangement bieden. Heel fijn, want we willen op de terugweg in het donker liever niet de Drentse Aa in slingeren ;-).

De proeverij
De zon schijnt dus we beginnen met een cava op het terras, waar de eerste amuses al worden aangerukt. En dan begint de proeverij, gecombineerd met royale halve glazen wijn. De gerechtjes zien er prachtig uit en smaken heerlijk! Als de zon achter de schuur van de boerderij duikt, nemen we plaats in wat vroeger het boeren voorhuis moet zijn geweest. De bediening is vriendelijk en heeft duidelijk verstand van zaken. Op het menu staan streekproducten van het seizoen. Naast vis en vlees opvallend veel smakelijke groenten. Zelfs de courgette kan bij Tjarco op waardering rekenen, en dat zegt nogal wat…

Geslaagde kennismaking met culinair Drenthe
Na drie amuses, zes gangen en koffie met (nog meer) zoet na, houden we het voor gezien. In de schemer stappen we op de fiets, om door de natuur langs schichtig wegspringende reeën naar huis te fietsen. Een geslaagde eerste kennismaking met culinair Drenthe!

Herberg de Fazant