8 juli 2020

Lunchen bij de Bussemaker

Een leuke plek voor een Drentse lunch

By In Culinair 1 min

Diner-cafe Bussemaker in Exloo
Door de coronacrisis stond het ontdekken van culinair Drenthe op een laag pitje. Gelukkig kan en mag er nu wel weer veel meer dan een aantal weken geleden. Nog voor de crisis probeerden we diner-café Bussemaker in Exloo.

Twee keer brand
De naam van het hotel stamt uit 1880 en was de naam van de familie die vanuit Duitsland naar Nederland trok en in Exloo een hotel opende. In 1884 brak er een grote brand uit in het dorp die ook hotel Bussemaker verwoestte. In hetzelfde jaar werd het hotel opnieuw opgebouwd. In 2002 sloeg opnieuw het noodlot toe voor hotel Bussemaker, dat voor de tweede keer afbrandde. Meteen werden er plannen gemaakt voor wederopbouw. Geen hotel dit keer maar een restaurant dat in 2003 de deuren opende.

Grand cafe met de sfeer van vroeger
Het restaurant ademt de sfeer van vroeger en heeft een grand cafe achtige uitstraling. Je kunt er terecht voor een lunch, diner of gewoon een kop koffie met wat lekkers. Op de kaart staan soepen, salades en broodjes en het kost de kinderen niet veel moeite om een keuze te maken. Verwacht geen culinaire hoogstandjes. Wel ruime porties met lekker boerenbrood en een uitsmijter of brood met kroketten. Het twaalf uurtje – een luxe broodje, een broodje kroket en een soepje – is een aanrader. De Bussemaker is een gezellig grand cafe dat je goed kunt combineren met een wandel- of fietstocht in de omgeving. De schaapskooi van Exloo is om de hoek. Wij hadden geluk en troffen de kudde er aan.