8 februari 2020

Restaurant De Sluiswachter

Verfijnde gerechtjes in een huiselijke sfeer

By In Culinair 1 min

Verfijnde gerechtjes in een huiskamerachtige sfeer met knisperend haardvuur en bloemetjesbehang

Van turf en trekschuit naar pleziervaart
In onze ontdekkingstocht door het Drentse landschap stuiten we vaak op bijzondere plekjes om even wat te eten of te drinken. Restaurant De Sluiswachter in Dieverbrug is zo’n plekje. De Sluiswachter ligt aan wat vroeger een belangrijk kanaal voor de turfwinning is geweest. In de jaren ’60 van de vorige eeuw passeerden hier soms wel honderd schepen per dag. De lange kade was ook de plek waar de bootdiensten tussen Meppel en Assen stopten. Vermoeide passagiers konden even bijkomen van de reis en overnachtten in het hotel waar nu een Chinees restaurant zijn intrek heeft gedaan. Vandaag de dag is de meer dan honderd jaar oude Dieversluis een populaire plek om in de zomer met de boot aan te meren.

Huiselijke eetkamers met knisperend haarvuur en een bloemetjesbehang
Restaurant de Sluiswachter is gevestigd in het voormalige woonhuis van de opzichter van Rijkswaterstaat. Het is een knus huisje uit 1903 met gekruld houtsnijwerk langs de daken, luiken voor de ramen, een glazen serre en een terras aan het water. Binnen zijn de vertrekken van het woonhuis omgetoverd tot intieme, huiselijke eetkamers met een knisperend haardvuurtje en een oudhollands bloemetjesbehang.

Wisselende lunchkaart en verrassingsmenu
De Sluiswachter heeft een wisselende lunchkaart en werkt voor het diner met een verrassingsmenu. Je kunt kiezen uit vier, vijf of zes gangen met een bijpassend wijnarangement. Wij zijn er voor de lunch en kiezen voor een niet al te Drentse quesedilla en een chefs lunch met een soepje, een broodje en een gerechtje. Het is herfst en de dagsoep met paddestoelen trekt ons niet enorm. Voor de keuken geen probleem: we krijgen meteen een ander soepje. Alle gerechtjes zijn mooi opgemaakt en smaken heerlijk. Wij vinden De Sluiswachter een bijzonder plekje voor een verfijnde lunch, een intiem diner of een verkwikkend drankje op het terras in de zomer.

Sluiswachter Dieverbrug