7 september 2019

Het Drents Museum

Een blik op de wereld en de wereld op Drenthe

By In Cultuur, Kids 1 min

Een blik op de wereld en de wereld een blik op Drenthe…

Tentoonstellingen Drents Museum
Het Drents Museum toont, zoals ze het zelf zo mooi omschrijven, een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Wie het Drents museum wel eens heeft bezocht, weet meteen wat ze daarmee bedoelen. Een vaste, regionale collectie naast wisselende exposities uit binnen- en buitenland. Zo waren exposities als The American Dream, Maya’s, the Glasgow Boys en het Terracotta Leger van Xi’an te bezoeken naast exposities van en over Jans Muskee, Daniël Lohues en Harry ‘Cuby’ Muskee.

De vaste collectie
De vaste collectie is vooral bekend om het veenlijk, het meisje van Yde, en toont een blik in het verleden van Drenthe. De rode draad door de onderwerpen: archeologie, kunst en geschiedenis. Omdat de tentoonstellingen vaak wisselen, is het slim om voor je bezoek een kijkje te nemen op de website van het museum. En een tip: in de laatste dagen van de grotere tentoonstellingen, kan het vaak wat drukker zijn.

Bijzonder gebouw
Het Drents Museum is niet alleen de moeite waard vanwege de wisselende exposities, maar ook vanwege het gebouw, eigenijk een combinatie van meerdere gebouwen. Als bezoeker kom je het museum binnen via een koetshuis uit de 18e eeuw. Wie goed rondkijkt, ziet de ruiven voor de paarden nog hangen.

Eenmaal binnen
Eenmaal binnen, dwaal je af in een moderne, ondergrondse museumvleugel en kun je kiezen voor de grote, wisselende expositie, een bezoek aan de museumwinkel, of een bezoek aan de andere vleugel. Hier vind je onder andere de vaste expositie over Drenthe en wisselende, regionale exposities in de Abdijkerk en het Drostenhuis, beiden onderdeel van het Drents Museum. Het oudste huis van Assen, het Ontvangershuis, is ook onderdeel van het museum, en is helemaal in oude stijl ingericht. Het museum is ook erg geschikt voor kinderen. Vaak zijn er speciale routes en leuke activiteiten.