15 juni 2019

Holland Int. Blues Festival

Waar een klein dorpje heel groot in kan zijn

By In Cultuur 2 min

Waar een klein dorpje heel groot in kan zijn…

Bluesdorp Grolloo
Grolloo wordt ook wel het bluesdorp van Nederland genoemd. Die naam dankt het aan de legendarische bluesband Cuby & the Blizzards met frontman Harry Muskee, die er vandaan kwam. Grolloo is ook het decor van het Holland Blues Festival, waar jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers op af komen. Grote namen die op het affiche prijkten zijn Ringo Star, Beth Hart, Van Morrison, ZZ Top, Lynyrd Skynyrd en vele anderen. Dit dorp met nog geen 1000 (!) inwoners mag zich dan ook met recht “Bluesdorp van Nederland” noemen.

Van esdorp naar bruisend bluesdorp
Omdat Grolloo praktisch in onze achtertuin ligt, en we Van Morrison live nog niet van onze bucketlist hebben afgestreept, besluiten we zelf maar eens een kijkje te gaan nemen. Op de fiets van Rolde naar Grolloo richting de vierde editie van het festival passeert de bluesbus, samen met een stroom aan auto’s. Het anders zo rustige esdorpje is veranderd in een bruisend bluesdorp. Het terras van café Hofsteenge puilt uit en voor de ingang van het festivalterrein staat een rij leren jackies, hippe hoedjes en bebaarde mannen met meer dan hier en daar een bierbuikje. De weergoden zijn ons gunstig gezind en het festivalbier stroomt lekker door.

Bluesfestival van formaat in de grootste tent van Europa
Vanuit de grootste tent van Europa – de Pink Galaxy, die ruimte biedt aan meer dan dertienduizend bluesfans – klinken de klanken van zangeres en bassist Danielle Nicole. Omdat we toch vooral voor Van the Man en ZZ Top komen, besluiten we eerst het festivalfood eens uit te proberen. Met één loket met vers fruit tegenover de vele kraampjes met Cuby Burgers, curryworsten, patat en pizza kun je je het beste instellen op een weekendje comfort- en junkfood. We storten ons op een lokale specialiteit: een portie Drentse patat. Compleet met uitjes, spekjes en een lekker sausje de ideale festivalbodem, om je vingers af te likken zo lekker.

Op naar de vijfde editie
Van the Man geeft een swingend en eigenzinnig optreden en ZZ TOP voegt met gierende gitaren wat power toe aan het programma. De sfeer is relaxed en van gratis drinkwater, zitplaatsen in de grote tent tot schone toiletten: alles is goed voor elkaar hier op het Holland International Blues Festival. Na een te gekke avond fietsen we naar huis met op de achtergrond een ondergaande zon. Echt bijzonder om te zien dat een klein dorpje zichzelf zo op de kaart heeft kunnen zetten, en in staat is om keer op keer een programmering van wereldniveau neer te zetten. Wij kijken alweer uit naar de vijfde editie volgend jaar!