20 juni 2019

Monumentendorp Orvelte

Nostalgische tour door oerdorp Orvelte

By In Cultuur, Kids 2 min

Nostalgische tour door oerdorp Orvelte…

Over het veld
Vandaag gaan we voor één van de toeristische hoogtepunten van Drenthe: oerdorp Orvelte. Orvelte wordt een oerdorp genoemd, omdat de tijd hier echt stil lijkt te hebben gestaan. En authenticiteit is in trek, gezien het aantal toeristen dat jaarlijks op Orvelte afkomt. De naam Orvelte komt van het woord ‘oervelde’ en betekent ‘over het veld.’ Tegenwoordig is Orvelte een monumentendorp en heeft het de status van een beschermd dorpsgezicht.

Het dorp verkennen
We parkeren onze auto op een van de parkeerplaatsen en constateren meteen: het is druk. En dat snappen we wel. Want Orvelte is met een grote brink waaraan verschillende Saksische boerderijen staan, een grote schaapskooi en vele nostalgische winkeltjes en kleine musea echt een plaatje om te zien. Om wat meer te weten te komen over het dorp, starten we bij het Ottenhoes. In het Ottenhoes, een rijksmonument waar vroeger de familie Otten woonde, kun je met een gids in het verleden van het dorp duiken. Omdat de tour net vertrokken is en het zonnetje schijnt, besluiten we het dorp op eigen houtje te verkennen.

Oud Hollandse spelletjes
Voor het Ottenhoes wagen we een gênante poging om op stelten te lopen. Er zijn meer oud Hollandsche spelletjes, die we na het steltenfiasco maar even overslaan. We lopen door naar het oude melkfabriekje uit 1899. Hier wordt vandaag de dag nog steeds melk en kaas gemaakt. Naast zuivel zijn er andere lekkere streekproducten te koop. Ideale cadeau’s als goedmakertje voor een vergeten verjaardag. Voor het melkfabriekje passeert de oude paardentram.

Tijd voor lunch
Het is tijd voor lunch en we kunnen kiezen uit drie leuke, authentieke restaurantjes. We kiezen voor de mooie en verrassend grote tuin van De Schenkerij. De keuze is niet reuze, maar de smaak daarom niet minder. Drie pannenkoeken en een broodje gekruid gehakt verder, verlaten we de tuin om het dorp verder te verkennen.

Richting de Brink
Naast café restaurant Warmolts zit een nostalgisch snoepwinkelje. We slaan de trekdroppen, stroopsoldaatjes, griotten en zoethoutstaafjes over en kiezen voor een wat meer hedendaagse snoepmix. Schuin tegenover Warmolts bevindt zich de Brink met de schaapskooi. De schapen zijn vandaag op de hei en op de Brink is een streekmarkt. Aan de Brink zit ook de Zoo Bizar, een mini zoo met bijzondere dieren die je tegen betaling kunt bezichtigen.

Ijzertijdboerderij Orvelte

Even zonder toeristen
We lopen verder en passeren prachtige oude boerderijen. Op diverse plekken wordt een demonstratie gegeven, kun je winkelen of tegen betaling wat uitleg krijgen. We lopen het dorp uit via het oude tolhuisje, slaan rechtsaf en dan via de velden linksaf om bij een nagebouwde boerderij uit de IJzertijd te komen. Hier laten we alle toeristen achter ons. Via een avontuurlijk paadje lopen we weer terug richting het dorp. De laadpaal voor elektrische fietsen draait er overuren. Voor wie nog verder wil wandelen, zonder toeristen, is er een mooie route van 4 of 8 km uitgezet. Speciaal voor kinderen is er het houten pad van varken Theodoor. Langs deze korte wandeling is er voor kinderen van alles te doen en te beleven. Vlakbij de parkeerplaats is een kleine boerderij, waar je met geiten en alpaca’s kunt knuffelen. Vooral dat laatste maakt mijn middag in Orvelte toch wel compleet ;-).