21 augustus 2019

Shakespeare in Diever

Met dit jaar: Maat voor Maat

By In Cultuur 1 min

Dorp met een lange Shakespearetraditie

Diever is een klein esdorp in het westen van de provincie Drenthe, met een lange Shakespearetraditie. Al sinds 1946 worden er jaarlijks stukken van Shakespeare opgevoerd in de openlucht. Het mag dan gaan om amateurtoneel: de voorstellingen zijn zeker de moeite waard en worden jaarlijks door ca. vijftienduizend mensen bezocht. Koop je kaartje van tevoren online, want op de avond zelf aanwaaien is niet echt kansrijk.

Shakespearetheater Diever

Globe Theatre
Sinds een aantal jaren beschikt Diever over een eigen Globe Theatre, waar in de herfst en winter binnen stukken worden opgevoerd. De naam Globe Theatre komt uit Londen, uit de tijd van koningin Elisabeth I. Het Globe Theatre was een houten theater, waar verschillende stukken van William Shakespeare werden opgevoerd.

Dekens en poncho’s
Twee jaar geleden bezochten we in de stromende regen de voorstelling Het temmen van een Feeks. Dit jaar stond Maat voor Maat op het programma. Net als twee jaar geleden waren we – om ons heen kijkend naar de andere bezoekers, bepakt en bezakt met kussens, dekens, poncho’s en een compleet borrelassortiment – niet echt goed voorbereid. Gelukkig was het weer ons gunstig gezind en konden we van de voorstelling genieten met een stralende, ondergaande zon en in de pauze een traditionele rookworst.

Maat voor Maat
In Maat voor Maat neemt de plaatsvervanger van de hertog Angelo tijdens diens afwezigheid de macht over. Angelo neemt zijn taak erg serieus en is van plan zich strikt aan de wet te houden. Maar wat als hij zelf de wet overtreedt? Maat voor maat is een grappig stuk, dat gaat over meten met twee maten, machtsmisbruik, gerechtigheid en seksualiteit. Vooral Isabella en Lucio laten je vergeten dat het hier in feite gaat om amateurtoneel. Gelukkig zijn net als bij Het temmen van een feeks ook hier de vrouwonvriendelijke randjes afgevijld.