8 mei 2019

10 x waarom Drenthe jouw volgende bestemming is

Veel meer dan schapen en bejaarden op de fiets

By In Culinair, Cultuur, Natuur 4 min


Wellicht denk je niet meteen aan Drenthe als je volgende, spannende vakantiebestemming. In deze blog vertellen wij jou waarom je Drenthe wél op je lijstje moet zetten. En misschien wel meteen bovenaan!

1.Wandelen
Drenthe staat erom bekend: je kunt hier prachtig wandelen. Drenthe is de dunbevolkste provincie van heel Nederland en je kunt er uren wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Het Drentse landschap kenmerkt zich door uitgestrekte heidevelden en bossen, mooie beekdalen en historische brinkdorpen.

2. Fietsen
Het uitgestrekte Drentse landschap leent zich ook erg goed om lekker te fietsen of te mountainbiken. Er zijn veel fietspaden en speciale mountainbike paden aangelegd, die goed worden onderhouden.

3. Hunebedden
Drenthe heeft de meeste hunebedden van heel Nederland. Wil je meer weten over deze prehistorische grafheuvels? Bezoek dan het Hunebedcentrum in Borger.

4. Lekker eten & drinken
In Drenthe vind je veel leuke cafe’s en restaurantjes. Van echte ouderwetse tentjes waar de tijd stil heeft gestaan en de uitsmijter en het varkenshaasje al jaren (en nog jaren) op de kaart staan, tot restaurants voor echte culinaire fijnproevers. Bijvoorbeeld De Loohoeve in Schoonloo, De Vlindertuin in Zuidlaren, Bitter & Zoet in Veenhuizen, De Jufferen Lunsingh in Westervelde of de gezellige Abdij de Westerburcht in Westerbork.

5. Family-fun
Bijna iedereen kent de nieuwe dierentuin in Emmen Wildlands wel. Wat niet iedereen weet, is dat Drenthe over de grootste en langste glijbanen ter wereld beschikt. Je vindt ze in Hof van Saksen, maar je moet wel wat durven, wil je je hieraan wagen. Meer family-fun vind je bij Outdoor Klimpark Joytime in Grolloo. Of zoek de hoogte op voor het Boomkroonpad in Drouwen. Op een zomerse dag vind je in Drenthe altijd wel een fijne plek voor verkoeling, bijvoorbeeld bij ’t Nije Hemelriek.

6. Shoppen
Laten we eerlijk zijn. Drenthe is nou niet echt het shoppingwalhalla van Nederland. In Assen kun je wel leuk winkelen. Vanderveen in Assen is misschien wel het laatste echte warenhuis van Nederland. Naast Assen kun je ook in Emmen, Hoogeveen, Meppel en Coevorden je slag slaan.

7. Sporten
Op het TT-circuit is vaak wat te doen en te beleven. De belangrijkste sportevenementen zijn de Superbike en de natuurlijk de TT. Wil je jezelf in het zweet werken? Pak dan een mountainbike voor een mooie route, of ga met de family naar trampopark Jumpstyle in Assen.

8. De Drentse Big Vief
Drenthe heeft zijn eigen Big Five, die hier de Big Vief wordt genoemd. De Drentse Big Vief bestaat uit het Drents Heideschaap, de Nederlandse Landgeit, de Groninger Blaarkop, de Drents Hoen en de Bonte Bentheimer. Op deze website vind je een fietssafari die je langs deze zeldzame dieren voert, die deel uitmaken van het Nederlands levend cultureel erfgoed.

9. Musea en historische plekken
De bekendste musea van Drenthe zijn waarschijnlijk het Drents Museum in Assen, Herinnerinscentrum Kamp Westerbork en het Gevangenismuseum in Veenhuizen. De eerste toont naast een eigen collectie met onder andere het meisje van Yde, bekend als het veenlijk, een wisselende collectie rondom archeologie, kunst en geschiedenis van Drenthe en de wereld. In herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt het verhaal over het leven en de slachtoffers en overlevenden van dit doorvoerkamp verteld. Het Gevangenismuseum vertelt verhalen over verpaupering, misdaad en straf. Drenthe kent nog veel meer musea en historische plekken, dus we vergeten er vast een aantal. Bezoek bijvoorbeeld het Speelgoedmuseum, het Veenpark, Openluchtmusem Ellert & Brammert, Museum de Buitenplaats, het Van Gogh Huis, Museum Havezate Mensinge, Museumdorp Orvelte of het Stedelijk Museum Coevorden,

10. Events
De TT is met ruim 160.000 bezoekers één van de grootste evenementen van Drenthe, maar zeker niet het enige event. Een maatje kleiner maar minstens zo gezellig is de Superbike in Assen. In Grolloo vindt jaarlijks het Holland Blues Festival plaats. Houd je niet van sport, muziek of feesten? Dan is Kunst aan de Vaart of Preuvenement wellicht iets voor jou. Zuidlaren staat bekend om de gezellige Zuidlaardermarkt en in Diever is ieder jaar het Shakespeare festival. Drenthe is de laatste jaren ook vaak het decor van grote openluchtspektakels, zoals het Pauperparadijs. De opvolger Mammoet verhaalt over de oertijd. Omdat we ook hier nooit volledig zullen zijn: neem hier eens een kijkje voor alle komende evenementen in Drenthe.

Zo. Als je nu nog niet overtuigd bent dat Drenthe weleens jouw volgende vakantiebestemming kan zijn, dan weten wij het ook niet meer ;-).