Waan jezelf in het buitenland zonder de provincie te verlaten…
Nu het erop lijkt dat we de mogelijk ook de zomervakantie in Nederland door gaan brengen, wijzen we je graag op een aantal bijzondere plekjes in Drenthe. Met wat fantasie en een beetje voorbereiding waan je jezelf op deze plekken – al is het maar voor heel even – in het buitenland. Treur dus niet langer om die vakantie in een ver oord, prijs jezelf gelukkig dat jou die lange, ongemakkelijke vliegreis of file op de route du soleil met huilende kinderen op de achterbank wordt bespaard en lees onze op-vakantie-naar-het-buitenland-in-Drenthe tips.
Tip 1. Naar Toscane in Drenthe
Bespaar je de ruim 1400 kilometer, vele rastattes, benauwde Gottgardtunnel en smerige benzinepomptoiletten en geniet van een Toscaans landschap dicht bij huis. Een klein maar mooi stukje Italië vind je op het heideveld net achter de molen van Oudemolen. Om er te komen, volg je – het liefst op een zonnige dag – de lichtblauwe paaltjes vanaf de parkeerplaats bij het Oudemolensediep. Neem voor een ultieme beleving een lekkere Bolgheri of Chianti en een picknickkleedje mee. Even verderop neemt de Toscane ervaring wat af maar kun je ook heerlijk picknicken in het gras aan de oever van de Drentse Aa.
Tip 2. Bezoek het Stonehenge van Drenthe
In de meivakantie stond bij ons een tripje naar Engeland op de planning. En alhoewel we wisten dat het er druk zou zijn, wilden we toch even langs Stonehenge. We kwamen er tijdens onze rondreis namelijk praktisch langs. Nu Engeland voorlopig van de baan is, ontdekken we ongekend veel mooie plekjes in onze eigen provincie, soms letterlijk om de hoek. Tijdens een wandeling over het Balloërveld – zo ongeveer onze achtertuin – stuitten we op het Stonehenge van Drenthe. Om er te komen, parkeer je je auto bij de herders van Balloo, loop je rechtdoor het Balloerveld over en ga je bij het houten beeld van de schapenkop naar rechts. Natuurlijk gaat de vergelijking met het echte Stonehenge met een slordige vierduizend jaar mank: door je wimperharen heeft dit kunstwerk van Arie Vonk uit 2013 met haar zestig zwerfkeien echt wel wat weg van het megalithische monument. Kies voor een ultieme ervaring een regenachtige dag uit, trek je regenjas aan voor een bezoek en een wandeling over the Brittish Moorlands en drink na afloop thuis een warm kopje thee. Je English afternoon is compleet.
Tip 3. The Everglades zonder angst voor een aanval door krokodillen
Oké oké, het vraagt om een tikkeltje fantasie. Natuurlijk heb je in Drenthe niet de mogelijkheid om met je haren wapperend in de wind op een propellerboot door moerassen langs krokodillen te scheuren. De Everglades van Drenthe verken je te voet. Je vindt ze op een avontuurlijke wandelroute van 5 kilometer door het hart van Drenthe: Wandelroute Wolvenspoor. Na een prachtige wandeltocht door het bos en over de heide kom je in een nat natuurreservaat, met onder water gelopen bomen en moerasachtige weilanden waar je alleen droge voeten houdt dankzij de houten vlonders. En wel zo prettig: zonder krokodillen is de route volkomen veilig.
Tip 4. De Afrikaanse Savanne in Drenthe
Met een steeds droger klimaat neemt de natuur in Nederland ook andere vormen aan. Op de Drentse heide bij het Strubbenbos kan de temperatuur in de zomer flink oplopen en door het ruige landschap waan je jezelf zo op de Afrikaanse Savanne. De big five van Afrika kom je hier natuurlijk niet tegen en jeeps en range rovers moeten hier op de parkeerplaats blijven staan. Neem de benenwagen en je verrekijker mee want op de Savanne van Drenthe spot je sowieso een kudde heideschapen, een handjevol koeien en wellicht een weghupsende haas.
Tip 5. The Deept South van Drenthe
In het diepe zuiden van Drenthe vind je het Dwingelderveld. Dit gebied staat bekend als het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Tientallen kilometers voetpad bieden steeds weer een geweldig zicht op hei, bos en vennen. Voor een optimale Deep South beleving raden we je een bezoekje in de herfst aan, wanneer de bomen dieprood en okergeel kleuren. Natuurlijk vind je hier geen plantages maar gelukkig ook geen dubieus slavernijverleden.
De Savanne van Drenthe De Deep South
Tip 6. De Schotse Highlands dichtbij huis
Bij de Gasterse Duinen vlakbij het dorp Gasteren vind je een gebied waar je met een beetje fantasie de Schotse Hooglanden in terug kunt zien. De hoge bergen ontbreken weliswaar, maar door de ruige begroeiing, het heuvelachtige landschap en de Schotse Hooglanders die de vlakte begrazen komt het wel in de buurt. Bekijk buienradar voor een druilerig moment, gooi die heupfles vol met een goede whiskey, laarzen aan en gaan!
Tip 7. De loopgraven van Ieper zonder die ellendige oorlog
Om loopgraven te vinden, hoef je echt niet helemaal naar België of Frankrijk af te reizen. Op het Balloërveld vlakbij de dorpen Balloo en Rolde vind je een zigzaggende tankgracht met daarachter twee loopgraven. Weliswaar niet uit de eerste maar uit de tweede wereldoorlog, aangelegd door de Duitsers in 1944. Aanleiding van de bouw van de verdedigingslinie was de invasie van de geallieerden in Normandië. Om de oprukkende Canadezen af te remmen, werden op meerdere plekken in het land verdedigingslinies aangelegd, zo ook in Balloo. De verdedigingslinie op het Balloërveld behoort tot de Frieslandriegel of Assener Stellungen. Tussen de loopgraven bevonden zich mitrailleursnesten. In de 20e eeuw was het terrein oefengebied van het ministerie van defensie en was het niet toegankelijk voor bezoekers. Vandaag de dag kun je er heerlijk en vooral veilig wandelen, over het terrein en door de loopgraven. Pas wel op voor adders, want die komen er ook graag.
De Schotse Hooglanden Wilde paarden
Tip 8. Wilde paarden in Normandië
Het Eexterveld is een echt paradijs voor natuurliefhebbers. Tussen de zandrug van het Drents Plateau en het Scheebroekjerloopje ligt bijna 6 meter verschil in hoogte. Dankzij dit hoogteverschil groeien er dotterbloemen, klokjesgentianen, orchideeën, speenkruid en bosanemoontjes. Ook grazen er Schotse Hooglanders, koeien en wilde paarden. Dankzij de rijke natuur, het landschap met de wilde paarden en het Hollandse klimaat met zo nu en dan een flinke bui is de link met Normandië zo gelegd.
Tip 9. Wandel door de Canadese bossen
Tijdens een wandeling door het Evertsbos tussen Anloo en Eext stuitten we op een onverwacht mooie plek: het Pinetum Ter Borgh. Op een gebied van ruim twee hectare grond is in 1956 een bomentuin aangelegd, met naaldbomen en coniferen van over de hele wereld. Door de enorme bomen waan je jezelf zo in de bossen van Canada. Van redwoods tot ceders en mammoetbomen, deze reuzen kom je normaal gesproken echt niet zomaar tegen in Nederland.
Langs de Hunebed Highway Het Canadagevoel in Drenthe
Tip 10. Cruisen over de Route 66 van Drenthe
Ook voor een roadtrip hoef je niet altijd ver van huis te gaan. De N34 van Zuidlaren naar Coevorden staat bekend als de Hunebed Highway. Een trip langs deze Highway leidt je niet alleen langs de vele hunebedden die Drenthe rijk is, maar ook langs gebieden die zijn gevormd door de ijstijd. Maak bijvoorbeeld een mooie ijstijdwandeling door het Geopark de Hondsrug of stop bij de blauwrode borden langs de Hunebed Highway voor een kijkje bij de prehistorische grafkamers waar Drenthe zo bekend om staat.