23 mei 2020

Aalden Rondomme

Wandelroute Oud Aalden & kunstenaarsdorp Zweeloo

By In Natuur, Wandelen 3 min

Wandelroute van 7 kilometer door Oud Aalden en kunstenaarsdorp Zweeloo

Oud Aalden is met haar charmante boerderijen met rieten daken misschien wel één van de mooiste dorpen van Drenthe. We parkeren de auto bij pannenkoekenboerderij ’t Hoes van Hol-An, dat is gevestigd in een oude Saksische boerderij en nemen ons voor om er gauw te gaan eten als de restaurants de deuren weer mogen openen. Vanaf de parkeerplaats wandelen we voorbij de pannenkoekenboerderij, waar we aan het eind van de weg het eerste routepaaltje ontdekken. Er zijn twee routes uitgezet, de dichtersroute en de Aalden Rondomme. Wij kiezen vandaag voor de Aalden Rondomme, een wandeling door het beekdal van Aalden en Zweeloo.

Oud Aalden beschermd dorpsgezicht
Oud Aalden is een schitterend esdorp en is niet voor niets aangewezen als beschermd dorpsgezicht. In het dorp vind je alleen maar met rieten daken bedekte Saksische boerderijen, met schuurtjes van zwart rabat. Op de brink en tussen de boerderijen grazen schapen en paarden. De naam verraadt het al een beetje, Oud Aalden is een beetje een chique en schilderachtig Drents dorp waar de tijd stil lijkt te staan. Na een rondje langs de mooiste huizen van het dorp bereiken we het natuurgebied en steken we de brug over de Westerstroom over.

Kunstenaarsdorp Zweeloo
Eenmaal over de Westerstroom is kunstenaarsdorp Zweeloo dichtbij. Na een korte wandeling over een eeuwenoud zandpad, slaan we bij de kookstudio in Zweelo0 rechtsaf en meteen weer linksaf. Het is niet vervelend om hier verkeerd te lopen, ook de boerderijen in Zweeloo zijn stuk voor stuk schitterend. Zweeloo wordt niet voor niets een kunstenaarsdorp genoemd. Hier kwamen vroeger kunstenaars als Max Liebermann en Vincent van Gogh. Liebermann logeerde in de herberg van Sweel en inspireerde met zijn schilderij De Bleek – waar Drentse vrouwen de was op het grasland laten bleken – van Gogh om in 1883 ook naar Zweeloo te komen. Hij schilderde er een fruitboomgaard en het kerkje van Zweeloo en inspireerde op zijn beurt velen om het mooie Zweeloo ook vast te leggen. Op de route kom je langs een aantal panelen en op deze website vind je de Zweeloo Art Collection met meer dan 600 schilderijen van ongeveer 160 schilders. We wandelen over het Van Goghpad om vervolgens via de rand van het dorp weer de natuur in te lopen. Bistro Tante Sweel is gesloten maar vast een leuke plek voor een tussenstop.

Langs nieuwbouw en een molen
Eerlijk is eerlijk, het stuk dat nu volgt is met een wat verouderde garage en een camping met vuilcontainers langs de weg iets minder idyllisch dan het begin. Maar eenmaal op een klein zandpaadje dat ons weer de natuur in brengt, zijn we dat gauw weer vergeten. Opnieuw passeren we de Westerstroom, waarna een stuk langs de rand van een nieuwbouwwijk van Aalden volgt. Via het bos en de hoofdweg komen we bij de prachtig gerestaureerde molen van Aalden, de Jantina Hellingmolen. We wandelen verder langs een aantal vrij te bezoeken aangelegde tuinen, om vervolgens weer terug te keren naar Oud Aalden.