15 juni 2019

De Acht van Amen

Wonderschone route door Middeleeuws landschap

By In Natuur, Wandelen 2 min

Wonderschone route door Middeleeuws landschap…

Start bij café de Amer
Deze wandelroute van 6 km is uitgezet door Staatsbosbeheer. Je start bij cultureel café de Amer in het kleine esdorpje Amen. Amen ligt aan de weg van Rolde naar Hooghalen. Langs het dorp stroomt het Amerdiep, een aftakking van de Drentsche Aa. Met nog geen honderd inwoners is Amen echt een gehucht. Cultureel café de Amer is een charmant café met een leuke programmering. In de winterperiode is de Amer alleen in de weekenden geopend, in de zomer kun je er op de maandagen na dagelijks terecht.

Cafe de Amer

Lange of korte route
Steek de weg over en loop richting het informatiebord. Vanaf dit punt is de route met tien groene paaltjes uitgezet. De Acht van Amen dankt de naam aan het achtje dat je tijdens de route maakt. Heb je geen zin in 6 km? Dan kun je er stiekem ook een halve acht van maken.

Acht van Amen

Een fantastisch natuurgebied met sporen uit het verleden
De route start langs een weiland en gaat snel over in een fantastisch natuurgebied. Je loopt over een onverhard pad over avontuurlijke paadjes en komt onderweg langs koeien en ooievaars. De route kronkelt langs de Amer, die je zo nu en dan met een bruggetje oversteekt. Bij paaltje twee sla je links af en vlak daarna weer. Van open gebied loop je tegen de bosrand aan. De kavels stammen nog uit de Middeleeuwen en als je goed kijkt, zie je overal houtwalletjes. Er wordt hard gewerkt om dit gebied in originele staat te herstellen, en dat is te zien want de route is werkelijk fantastisch!

Langs velden, vennetjes, kwakende kikkers en grazende koeien
Na paaltje vier sla je linksaf, om over een akker met veldbloemen te trekken. Aan het einde van de akker eindigt het eerste rondje. Heb je nog zin om door te gaan? Steek dan de weg over voor het tweede, wat kortere rondje. Ook deze route voert langs mooie uitzichten, kleine vennetjes met kwakende kikkers en grazende koeien. De route eindigt via een aantal houtwalletjes op de grote weg, waarna je terug loopt richting Amen. Geniet nog even na bij café de Amer op het terras. Het appelgebak is een aanrader.