15 augustus 2019

Doldersummer veld

Rondje over de heide

By In Natuur, Wandelen 2 min

Rondje over de heide

Het Doldersummerveld maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Drents-Friese wold. Het is een groot en nat heideveld met veel verschillende soorten planten en bloemen. Vandaag lopen we een route van ruim 7 kilometer, die start bij de oude boerderij met daarin het informatiecentrum aan de Huenderweg in Doldersum. Het is ook mogelijk om een wandeling van 2 of 3 kilometer te maken, maar de heide is schitterend rond deze tijd van het jaar en dus besluiten we om all the wayte gaan.

Flora en fauna
We lopen vanaf de schaapskooi over het wandelpad en komen via een hek eerst uit op het Wapserveld. Op het veld en het aan de overkant van de weg gelegen Doldersummerveld grazen schotse hooglanders en schapen. Zij houden de heide intact door het gras er tussenuit te knagen. Ook schijnen er maar liefst 111 verschillende soorten broedvogels naar de velden te komen, waaronder de kraanvogel.

Paarse paaltjes
De route is met paarse paaltjes uitgezet. Dankzij verschillende bruggetjes over de drassige stukken, houden we de voeten vandaag droog. Iets rechts van het pad, tussen een groepje bomen, herinnert een oorlogsmonument aan de ontsnappingspoging van een groep jongens uit een nabijgelegen kamp. De ontsnapping mislukt en slechts een van hen weet het te overleven. We steken de weg over en doorkuizen de heide, die aan het eind van het veld plaats maakt voor bos.

Het bosgebied grenst aan het voormalige terrein van de koloniën van weldadigheid Frederiksoord. Om Frederiksoord te bereiken is het nog zo’n 8 kilometer, dus dat bewaren we voor een andere keer. De wandeling voert weer terug over de heide. Vanuit de uitkijktoren zien we in de verte de kudde schotse hooglanders. Via weilanden met koeien en een enorme stier – gelukkig achter een stroomdraad – bereiken we de parkeerplaats. Een mooie route en leuk om te combineren met een terrasje in het nabijgelegen Diever.