7 mei 2019

Fietsroute Brinkdorpen & Drentsche Aa

9 km door het Drentse landschap

By In Natuur 2 min

Deze fietstocht van ca. 9 km start in Brinkdorp Rolde en voert langs alle elementen die zo typerend zijn voor het Drentse landschap.

Start route in esdorp Rolde
Deze fietstocht start in esdorp Rolde, op de kerkbrink. Loop nog voor je op de fiets stapt even naar de Jacobuskerk uit de 15e eeuw. De kerktoren is van ver te zien, en was vroeger een fijn oriĆ«ntatiepunt voor reizigers tussen Groningen en Coevorden. Mocht je tijdens deze fietstocht verdwalen, dan weet je nu waar je op moet letten šŸ˜‰ Nu je toch bij de kerk staat, is het maar een paar meter lopen naar de hunebedden D17 en D18, net achter het kerkhof. De hunebedden worden toegeschreven aan de trechterbekercultuur. Hunebed D17 is wat ingevallen, D18 is jaren geleden gerestaureerd.

Van Rolde naar Balloo
We laten de hunebedden achter ons, verlaten Rolde met de kerk in de rug, en slaan rechtsaf de hoofdstraat op en nog een keer rechtsaf bij de snackbar de Stationsstraat in. Alleen de straatnaam en het oude stationshuis herinneren nog aan de tijd dat Rolde een eigen treinstation had. Fiets met de weg mee tot je aan je rechterhand een camping ziet. Sla hier links af en steek de weg over, zodat je op een fietspad tussen de weilanden terecht komt. Via de weilanden kom je uit bij de Balloohoeve, een zorgboerderij met een leuke winkel waar je heerlijk ijs kunt krijgen.

Van Balloo naar Kampsheide
Van esdorp Balloo vervolgen we onze weg over de Kampsheide. De omgeving van Kampsheide vormt een stukje Drenthe in het klein. In het gebied zijn alle, voor het Drentse landschap zo kenmerkende elementen bij elkaar te vinden. Zo vind je er oude grafheuvels en celtic fields uit de prehistorie, kom je via een stuk bos langs heidevelden en grote en kleinere vennen uit bij het beekdal van de Drentsche Aa. Fiets net zolang door totdat je bij het riviertje het Deurzerdiep uitkomt. Hier sla je rechtsaf. Volg het Deurzerdiep tot je uiteindelijk uitkomt op de wat drukkere weg de Lonerweg.

Van Kampsheide naar Loon en Balloo
Sla op de Lonerweg rechtsaf en via het fietspad bereik je het dorpje Loon. Ook hier sla je twee keer achter elkaar rechtsaf, zodat je op de weg naar Balloo terechtkomt. In het voorjaar zijn langs deze weg vaak mooie tulpenvelden te vinden! Wie de tocht nog wat langer wil maken, slaat in Balloo linksaf, voor een paar extra kilometers over het Balloerveld. Wil je dat niet, vervolg dan je weg rechtdoor, zodat je weer uitkomt op de kerkbrink van Rolde. Je dorst les je op het terras van cafƩ Hofsteenge aan de hoofdstraat, waar je vaak lekker in de zon kunt zitten.