Vanuit bluesdorp Grolloo fietsen of wandelen door dichtbegroeide bossen langs vele vennetjes en een Tjasker. Een wat?
Bluesdorp Grolloo
Startpunt van deze fietstocht of wandeling is dorpscafé Hofsteenge in Grolloo. Een ouderwets dorpscafé waar het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan. Hier vind je nog ouderwetse Drentse gezelligheid en heerlijke koffie met gebak of een goeie borrel. Grolloo is een esdorp, ten zuiden van Assen, en wordt ook wel het bluesdorp van Nederland genoemd. Die naam dankt het dorp aan de legendarische bluesband Cuby and the Blizzards met frontman Harry Muskee, die er vandaan kwam.
Cuby & the Blizzards Museum en Holland Blues Festival
Midden in het dorp vind je een museum over deze befaamde bluesband en tegenover het dorpscafé, aan de hoofdweg, staat een standbeeld van de inmiddels overleden zanger Harry Muskee. Grolloo is ook het decor van het Holland Blues Festival, waar jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers op af komen. Grote namen die op het affiche prijkten zijn Ringo Star, Beth Hart, Van Morrison, ZZ Top, Lynyrd Skynyrd en vele anderen. Dit dorp met nog geen 1000 (!) inwoners mag zich dan ook met recht “Bluesdorp van Nederland” noemen.
Het Grolloërveen
Vanuit Bluesdorp Grolloo fiets je in een kwartier naar het Grolloërveen, een groot veengebied midden in de uitgestrekte bossen. Het gebied bestaat uit diverse grote en kleine venen en vennetjes waar je tussendoor kunt wandelen of fietsen. Door de stilte en omdat het veen diep in de bossen ligt, waan je je hier alleen op de wereld. Het enige wat je af en toe hoort, zijn vogels of kikkers en de kans dat je hier een ree, haas of vos tegen komt, is groot.
Houten vlonders, dennengeur en bomkraters
Aangezien het gebied erg nat is, komt het soms voor dat bepaalde gedeeltes onder water staat. Een groot gedeelte van het wandel- en fietspad is een houten vlonderpad, dat midden door het veen loopt. Even halt houden op dit vlonderpad is een echte aanrader, aangezien je hier wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht. Dwars door de bossen lopen verschillende keienwegen die stammen uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Door de dennenbomen die in de bossen groeien, ruikt het er heerlijk naar dennengeur, alleen dat is al de moeite waard ;-). Wanneer je goed oplet, dan zie je aan de rechterkant, midden in de bossen, nog een aantal bomkraters uit de tweede wereldoorlog.
Ontdek de Tjasker
Vlakbij het houten vlonderpad kunnen oplettende kijkers een tjasker spotten. Een wat? Ja je leest het goed, een tjasker. Een tjasker is een kleine windmolen, ontwikkeld in Friesland. Dit type windmolen werd vroeger gebruikt voor het bemalen van vennetjes ten behoeve van de turfstekerij.