26 mei 2019

Historische route Holtingerveld

Eén van de tien mooiste plekjes van Drenthe

By In Kids, Natuur, Wandelen 2 min

Eén van de mooiste plekjes van Drenthe: het Holtingerveld

Het Holtingerveld komt voor in diverse top-tien-mooiste-plekjes-van-Drenthe lijstjes. Reden genoeg voor een bezoekje dus. Je bezoek start je het beste bij de Poort Holtingerveld, aan de Helomaweg 18 in Havelte. Er is een grote parkeerplaats en een bezoekerscentrum over dit eeuwenoude gebied. Net achter het bezoekerscentrum vind je een grote schaapskooi. Met in het voorjaar: heel veel mekkerende, dartelende lammetjes.

Schaapskooi Holtingerveld

Oerlandschap Holtingerveld
Op het Holtingerveld kun je fietsen, wandelen en paardrijden. Het veld is niet alleen heel erg mooi, maar ook interessant door een lang en rijk verleden. De eerste bewoners sloegen er zo’n 10.000 jaar geleden hun eerste kampen op. Zo’n 3000 jaar voor Christus bouwde het trechterbekervolk er twee hunebedden. In de jaren die volgden, begroeven bewoners hun overledenen in grafheuvels. Deze grafheuvels zie je vandaag de dag nog terug in het landschap. In de Middeleeuwen veranderde het gebied van een bosrijk landschap naar een open heideveld. In de tweede wereldoorlog legden de Duitsers er een verborgen luchthaven aan, met hangars en vliegstrips. In de laatste jaren van de oorlog is het gebied flink gebombardeerd. Ook hiervan zijn de contouren vandaag de dag nog in het landschap terug te zien.

Rondje Holtingerveld
Dé manier om de complete geschiedenis van het Holtingerveld aan je ogen voorbij te zien komen, is een rondje Holtingerveld. Je route start bij het treinspoor uit de tweede wereldoorlog achter de schaapskooi. Aan het einde van het pad, loop je tegen de landingsbaan van het oude vliegveld aan. De hangars zijn inmiddels verdwenen, maar waren ten tijde van de oorlog ook aan het oog onttrokken, doordat ze waren ingebouwd in grote zandheuvels. Sla linksaf, en wandel langs verschillende bomkraters. Nu te herkennen als grote en kleinere poeltjes, veelal met water erin. Aan je linkerhand kom je langs een open plek. Als je goed kijkt, zie je hier verschillende grafheuvels in het landschap. Wandel verder de Havelterberg op. Boven op de berg heb je een mooi uitzicht over de hunebedden beneden en het uitgestrekte heideveld. Volg het pad naar het eerste hunebed. Tijdens de tweede wereldoorlog waren de hunebedden volledig ingegraven, zodat de geallieerden tijdens hun nachtelijke verkenning geen oriëntatiepunt hadden. Inmiddels zijn de hunebedden weer helemaal uitgegraven. De snelle route terug voert via het tweede hunebed, aan je rechterhand, weer de berg op omhoog. Voor wie nog verder wil, is er het uitgestrekte heideveld. Via een bospaadje loop je langs nog een flink aantal bomkraters weer terug naar de schaapskooi.

Havelterberg