22 februari 2021

In het spoor van de Mammoet

Gebied gevormd door de IJstijd

By In Natuur, Wandelen 3 min

Startpunt Wandelroute Mammoet
Via internet ontdekken we steeds meer leuke wandelroutes dicht bij huis. Vandaag op het programma: Wandelroute Mammoet van 5 kilometer. Deze route voor jong en oud is uitgezet door Staatsbosbeheer. Niet iedereen slaagt erin om het startpunt te vinden. De meeste navigatiesystemen sturen je naar de ingang van vakantiepark het Land van Bartje. Wanneer je op het vakantiepark af komt rijden, rijd je met de weg mee naar links. Je volgt de weg langs het park en slaat de eerste weg rechtsaf. De verharde weg gaat hier over in een zandweg. Nadat je een fietspad oversteekt, vind je de parkeerplaats en het startpunt van deze paaltjesroute aan je rechterhand.

Sporen uit de ijstijd
De Mammoetroute ontleent zijn naam aan de mammoet die hier ooit heeft rondgelopen. Zo’n slordige 10.000 jaar geleden was de mammoet de koning van de ijstijd. Tijdens je wandeling kom je langs sporen in de natuur die herinneren aan de tijd waarin deze grote grazers leefden. Na een stuk door de bossen en langs een heideveld is de eerste historische stop een prachtige pingoruine. Een pingoruine is een verlaging of een kuil in de grond die na een ijstijd ontstaat door het smelten van een in de ondergrond aanwezige ijsmassa.

Gletsjerkuilen, karresporen en keiwegen
Ook op andere plekken van de route is goed te zien dat dit gebied door de IJstijd is gevormd. Zo zijn er op veel plekken hoogteverschillen en gletsjerkuilen. We bevinden ons hier op de Hondsrug. Met als voordeel dat je je voeten hier ook in nattere tijden waarschijnlijk droog houdt. Karrensporen en keiwegen verraden dat het gebied al eeuwen door de mens wordt bewoond.

Getest door tieners
Wij probeerden de wandelroute In het Spoor van de mammoet met twee tieners. Zij vonden het net als wij een leuke, afwisselende route. Het gebied direct achter het vakantiepark kan wat drukker zijn, maar na een kilometer of twee laat je de meeste wandelaars achter je.