28 augustus 2021

Mooiste heideroutes van Drenthe

Paarse natuurpracht

By In Natuur, Wandelen 3 min

Rond deze tijd van het jaar – augustus september – is de heide op zijn allermooist. En waar kun je nou beter genieten van paarse bloeiende heide dan in Drenthe? In deze blog zetten we in willekeurige volgorde de mooiste wandelingen over de Drentse hei voor je op een rij. Je vindt natuurlijk op oneindig veel plekken heidevelden in Drenthe. In deze selectie presenteren we je alleen de mooiste plekken met ‘serieus grote’ heidevelden. Komt ie:

#1 Gasterse Duinen
Eén van onze favorieten is Wandelroute Gasterse duinen van het Drents Landschap. Een route van ongeveer 5 kilometer, met paarse paaltjes aangeduid.

#2 Drouwenerzand
Het is echt jammer dat veel mensen Drouwenerzand alleen kennen van het gelijknamige pretpark. Op de weg tussen Drouwen en Gieten is door het Drents landschap een schitterende wandelroute van 5 kilometer uitgezet. Leuk weetje: je wandelt over een van de laatste actieve zandverstuivingen van Drenthe. Parkeer je auto in de vakken langs de weg, steek de weg over en wandel het bos in voor het eerste paarse paaltje. Tijdens deze route wandel je door bos, langs wilde orchideeën, over de zandverstuiving en langs Drentse heideschapen op de bloeiende heide.

#3 Balloerveld
Op het Balloerveld wacht je een schitterend heideveld vol met sporen uit het verleden. Ga op zoek naar de galgenberg, ontdek de eeuwenoude karrensporen of wandel langs grafheuvels uit lang vervlogen tijden. Deze wandelroute van Staatsbosbeheer van 9 kilometer voert je langs de mooiste plekjes.

#4 Het Paradijs
Nog zo’n schitterende wandeling over een voormalig stuifzandgebied met mooie stukken bloeiende heide. Tegenover de parkeerplaats van Herinneringscentrum Kamp Westerbork vind je wandelroute het Paradijs, een paarse paaltjesroute van ongeveer 5 kilometer. In deze blog lees je meer over ons eerste bezoek aan het Paradijs.

#5 Doldersummerveld
Het Doldersummerveld maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Drents-Friese wold. Het is een groot en nat heideveld met veel verschillende soorten planten en bloemen. Ook deze route van ongeveer 7 kilometer voert over schitterende heidegebieden met als bonus een uitkijktoren met uitzicht over het uitgestrekte landschap.

#6 Orvelterzand
Vanaf het mooie dorp Orvelte start een route van 8 kilometer, door de oude dorpskern en over het Orvelterzand. Wanneer je het dorp al kent, kun je ook het kanaal oversteken en meteen aanhaken op de route die je naar het Orvelterzand voert. Op deze pagina van Eindje op in Drenthe vind je veel interessante informatie over deze wandeling en het gebied.

#7 Holtingerveld
De toegangspoort Holtingerveld in Havelte is het startpunt van een aantal mooie wandelroutes, variërend in lengte. De meeste routes voeren je over het Holtingerveld dat in augustus en september purpelpaars kleurt. In deze blog lees je meer over de Oorlogroute van 8,5 kilometer. Met een beetje geluk tref je op de heide de schaapskudde aan.