16 augustus 2019

Nationale parken

De trots van Drenthe

By In Natuur 3 min

De trots van Drenthe…

Nederland heeft 21 nationale parken. En daarvan liggen er maar liefst drie in Drenthe! In de nationale parken wordt de natuur die zo kenmerkend is voor Nederland beschermd, gekoesterd en onderzocht. In Drenthe kun je de nationale parken wandelend, op de fiets of te paard ontdekken. Je vindt er heidevelden, bossen, kronkelende riviertjes, zandverstuivingen en eeuwenoude sporen van eerdere bewoners in het landschap. Wie het mooiste van de Drentse natuur wil zien, bezoekt het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa.

Nationaal park Dwingelderveld
Een bezoek aan het Dwingelderveld begint bij het bezoekerscentrum, aan de Benderse 22 in Ruinen. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis en bewoners van het gebied, en vind je informatie over wandel- en fietsroutes. Het Dwingelderveld staat bekend als het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Tientallen kilometers voetpad bieden steeds weer een verrassend zicht op hei, bos en vennen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben in het park vele wandelroutes uitgezet, van kort tot lang en kids-proof. Voor wie durft is er zelfs een speciale nachtwandelroute uitgezet. Op de website van nationaal park Dwingelderveld vind je ook veel nuttige informatie voor een leuke dag in de natuur.

Nationaal park Drents-Friese Wold
Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het Drents-Friese Wold is met ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Omdat het gebied zo groot is, zijn er meerdere informatiecentra. Zo kun je terecht bij het informatiecentrum in Terwisscha, bij het informatiepunt in Diever of bij natuurpoort Hoogermilde. Er zijn zo’n 30 gemarkeerde wandelroutes, variërend in lengte en toegankelijkheid. Velen ervan vind je op de website van het nationale park. Lees ook onze blog over een wandeling van 7 kilometer over het Doldersummerveld.

Nationaal park Drentse Aa
National park Drentse Aa is onze thuishaven en achtertuin. Volg de eeuwenoude karrensporen naar de grafheuvels en de galgenberg op het Balloërveld en sta oog in oog met de schaapskudde. Knuffel in het voorjaar de lammetjes bij de schaapskooi. Geniet in augustus van de bloeiende heidevelden en de uitgestrekte bossen met vennetjes. Zwem in de zandmeren of picknick op de zandstrandjes. Hier kom je echt tot rust en geniet je van alle voor het Drentse landschap zo typerende elementen. Je bezoek aan Nationaal park Drentse Aa begint bij een van de vier toegangspoorten, onder de molen in Rolde, toegangspoort Wedbroeken bij Tynaarlo, toegangspoort Homanshof in Anloo of toegangspoort Deurzerdiep in Deurze. Kijk voor meer informatie over activiteiten op de website van het park of lees onze blogs over de fietsroute Drentse Aa of over de wandeling over het Balloërveld.