5 mei 2020

Veenpluisroute

Wandelen door het hart van Drente

By In Natuur, Wandelen 1 min

Een wandeling van ruim 7 km door het hart van Drente

De Veenpluisroute is een wandelroute door het hart van Drenthe, gemarkeerd met rode paaltjes. Het is echt een prachtige route door bos, langs vennen en heide en een groot voordeel: het is er meestal niet erg druk. Het startpunt van de Veenpluisroute vind je op de parkeerplaats vlakbij Schoonloo, bij de boswachterij van Grolloo.

Rondwandeling van 7,3 kilometer
De Veenpluisroute is vernoemd naar het zeldzame plantje met de witte pluizen, die je vooral op de heide vindt. Vanaf de parkeerplaats steek je de weg over, waar de wandeling je via een bospad langs de eerste vennen voert. Het mooiste deel van de wandeling voert door het Grolloërveen. Voor je over de lange vlonder wandelt, zie je aan je linkerhand een bomkrater uit de tweede wereldoorlog, ontstaan doordat Engelse piloten hun zware vrachtje loosden om de overtocht over het kanaal te kunnen maken. Op de vlonder heb je een prachtig uitzicht over het water en veen.

Bos, heide, vennen en mooie doorkijkjes
De route vervolgd door het bos, om daarna over de heide te voeren. In de verte staren aan je recherhand twee telescopen van de sterrenwacht richting het heelal. Op onze wandeling begint het licht te schemeren en in de verte zien we drie reeën wegschieten. Nog een flink stuk door het bos, waar je bij ieder mooi doorkijkje of vennetje een bankje vindt om even uit te rusten, en je bent weer terug op de parkeerplaats.