11 mei 2019

Wandeling Balloërveld

In 6,5 km langs schapen, zandvlaktes en door loopgraven

By In Kids, Natuur, Wandelen 2 min

Deze wandeling voert je in een rondje van 6,5 kilometer langs de schaapskooi, een zandvlakte en door de loopgraven van het Balloërveld.

Over het Balloërveld
Het Balloërveld ligt naast het dorp Balloo in midden Drenthe, aan de rand van het nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentse Aa. Op het Balloërveld ga je terug in de tijd. Archeologen vonden er sporen uit de prehistorie, zoals grafheuvels, karrensporen en celtic fields, en vandaag de dag zie je daarvan nog veel terug in het landschap. In de 2oste eeuw werd het gebied gebruikt door Defensie als militair oefenterrein. De loopgraven van deze wandeling herinneren aan die periode.

De wandeling
Deze wandeling is geschikt voor jong en oud, en voert over vlak gebied met onverharde paden. Parkeer je auto of fiets bij de parkeerplaats op de kruising van de Hemweg en de Crabbeweg en wandel richting de schaapskooi. Met ongeveer 400 Drentse heideschapen is de kudde die hier de heide onderhoudt de grootste van de provincie. In het voorjaar vind je hier lammetjes, in de andere seizoenen zijn de schapen op de heide te vinden. Op het informatiepaneel bij de schaapskooi lees je waar de kudde zich die dag bevindt. De schaapskooi is zowel het start- als het eindpunt van de wandeling. Je kunt er terecht voor een kop koffie of thee met wat lekkers, wat snuisterijen in de winkel of voor een toiletstop.

Van de schaapskooi naar de zandvlakte
Loop de schaapskooi voorbij en sla op de eerste kruising met informatiebord linksaf. Via een bruggetje over veenmeertjes voert de route langs pingoruïnes – overblijfselen uit de ijstijd – naar een grote zandvlakte. Een ideale plek voor een leuke picknick, omringd door aantrekkelijke klimbomen.

Van de zandvlakte naar de loopgraven
Vervolg de weg en loop rechtdoor de zandvlakte over, tot je bij een kruising komt. Sla hier rechtsaf. Het pad neemt je mee naar het midden van het veld. Hier moet je even goed opletten, want op een gegeven moment duikt aan je rechterhand een smal paadje op. Dit is de ingang van de loopgraaf. Volg deze avontuurlijke route door de loopgraven, en prijs jezelf gelukkig dat je geen militair in de eerste wereldoorlog bent ;-). Op een zomerse dag kan het hier goed warm worden, dus neem voldoende water mee. Op de heidevelden van het Balloërveld ligt de temperatuur altijd een paar graden hoger dan daarbuiten.

Terug naar de schaapskooi
Aan het einde van de loopgraven kom je weer uit op de zandvlakte. Je kunt nu kiezen: dezelfde weg terug of nog een stukje rechtdoor en bij het volgende pad rechtsaf slaan. De route eindigt weer bij de schaapskooi.

Balloerveld