27 februari 2020

Wandeling Beekdal Anderschediep

Door een oeroud beekdal

By In Natuur, Wandelen 2 min

Mooie wandeling van ongeveer een uur door een oeroud Drentsch beekdal, over vier steggels, een voorde en over het Anderschediep…

Oeroude beekdal onderdeel van Drentsche Aa
Nationaal Park Drentsche Aa ligt praktisch in onze achtertuin. Toch zijn er nog heel veel routes en stukken die we nog niet hebben ontdekt. Vandaag kiezen we voor een wandeling die praktisch start vanuit ons huis in Rolde: een wandeling door het beekdal van het Anderschediep. Deze wandeling van ongeveer 4 kilometer loop je in een uur en is ook leuk om met kinderen te doen. Kijk voor de gehele route op de website Eindje om in Drenthe. De wandeling start langs de weg Hoornse Bulten bij Rolde. De route voert je over een oud zandpad langs het beekdal, richting de bosrand. Het Anderschediep is onderdeel van het Drentsche Aa beekstelsel en in het eerste stuk van de wandeling passeer je het diepje via een brug. Je hebt hier een mooi uitzicht over het beekdal. Als je gelukt hebt, zie je hier bij zonsopgang of zonsondergang reeën lopen.

Andersche Diep

Bossen van Gieten, Borger en landgoed Heidehof
Bij de bosrand aangekomen sla je linksaf en houd je het beekdal steeds aan je linkerhand. Aan je rechterhand passeer je het bos van Gieten en Borger en loop je nog verder door, dan loop je langs het bos van landgoed Heidehof. Op het landgoed wordt de natuur bewaakt en zoveel mogelijk in ere hersteld en er geldt een stiltezone. Hoe verder je loopt, hoe dichter en donkerder het bos wordt.

Dwars door het beekdal, over steggels en een voorde
Halverwege het beekdal sla je af naar links. In het beekdal grazen koeien en om zonder kleerscheuren over de afrastering te kunnen steken, passeer je hier vier steggeltjes. Je doorkruist nu het oeroude beekdal en de route is hier echt wonderschoon. Iets verderop steken we het Anderschediep nog een keer over. Je kunt kiezen voor de brug of de voorde. De voorde is een eeuwenoude oversteek door de beek, waar mensen met karren en dieren hun weg door het landschap vonden. Op deze plek zijn veel voorwerpen uit de steentijd gevonden. Het heeft veel geregend dus wij kiezen voor de brug, om even later toch natte voeten te halen omdat het pad onder water is gelopen. Na de vierde steggel slaan we linksaf en komen we bij het beginpunt van de route aan.