15 mei 2020

Wandelroute Evertsbos

Wandeling met veel sporen uit het verleden

By In Natuur, Wandelen 3 min

Verrassende wandeling met veel sporen uit het verleden

Wandelroute Evertsbos van Staatsbosbeheer is een afwisselende, cultuurhistorische route van 5 kilometer, vlakbij Eext en Anloo. Het startpunt van de route vind je op de parkeerplaats bij het Galgwanderveen. Vanaf de parkeerplaats volg je de gele paaltjes door het bos.

Cultuurhistorische route
De cultuurhistorische plekken zijn met bordjes gemarkeerd. Zo passeer je meteen in het begin een aantal grafheuvels uit de prehistorie. Nadat je via het bos op het zandpad bij een open vlakte uitkomt, is het aan te raden om een klein stukje om te lopen. Steek het zandpad over en wandel door het hek naar het monument dat de plek van een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog markeert. Hier werden in 1945 tien verzetsmensen geëxecuteerd. Van de bouw van het onderduikershol zijn beelden beschikbaar:

Pinetum Ter Borgh
Loop weer terug naar het zandpad en vervolg de route. Via een heideveld dat in de winter nat kan zijn, kom je uit bij het bos, dat langs de akkers slingerd en je langs een hunebed voert. Volg de gele paaltjes en maak een uitstapje naar het Pinetum Ter Borgh. Op een gebied van ruim twee hectare grond is in 1956 een bomentuin aangelegd, met naaldbomen en coniferen van over de hele wereld. Door de enorme bomen waan je jezelf zo in de bossen van Canada. Van redwoods tot ceders en mammoetbomen. Verlaat het Pinetum om langs een urnenveld weer de bossen in te duiken en na een tijdje weer terug te keren op de parkeerplaats.