22 november 2020

Wandelroute Rondje Tweelingen

Herfst in Drenthe op zijn mooist

By In Natuur, Wandelen 3 min

Drenthe is in de herfst echt schitterend. Daar waar de veengebieden in de herfst wat nat kunnen zijn, zijn de bossen met hun diep oranje en rode tinten in deze tijd van het jaar op hun mooist.

Rondje Tweelingen
De zon schijnt en voordat al het blad is gevallen, rijden we richting Grolloo, voor een wandelroute van ongeveer 6,5 kilometer. De route die we vandaag lopen, heet Rondje Tweelingen. We hebben werkelijk geen idee waar die naam precies vandaan komt. Parkeren kan bij parkeerplaats Loomeer, aan de Hoofdstraat 30 in Schoonloo. Kleine waarschuwing: in de zomer kan het hier behoorlijk druk zijn en de parkeerplaats is klein en snel vol. Daar hebben we in deze tijd van het jaar gelukkig geen last van. Vanaf de parkeerplaats is het even zoeken naar het startpunt van de route. Het eerste gele paaltje vind je wanneer je van het Loomeer af loopt, richting de weg die verder het bos in voert.

Door bos, over zandpaden en langs heidevelden
De route voert eerst door een aangeplant bos. Niet uniek voor Nederland. Veel natuurgebieden hebben helaas plaats moeten maken voor landbouw, maar gelukkig zag men in de laatste decennia van de vorige eeuw het licht en wordt steeds meer terrein teruggewonnen voor en overgelaten aan de natuur. Na beukenbosjes en dennenwoud komen we langs vennetjes en via een veerooster bij heidegebied. Het is goed opletten want de gele paaltjes vallen niet altijd even goed op en we lopen een paar keer verkeerd.

Fijne wandeltocht met Drenthe op zijn mooist
Eenmaal over het veerooster komen we op bekend terrein. Hier passeren we de wandelroute Wolvenspoor. Een ontzettend leuke maar in de herfst ook flink natte wandelroute voor het hele gezin. Op het open veld onderhouden Galloway runderen de heide, door de grassen tussen de heide weg te knagen. De heide is in deze tijd van het jaar uitgebloeid maar de bomen laten zichzelf van hun mooiste kant zien. Volgens Staatsbosbeheer is Rondje Tweelingen 4,7 kilometer. Wij hebben onze twijfels en onze fitbits bevestigen dat gevoel. Na ongeveer 6,5 kilometer komen we via een pad van Drentse keien weer aan op de parkeerplaats. Een fijne wandeltocht met Drenthe op zijn mooist.