12 april 2020

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch

Het mysterie van de strubbenbomen

By In Natuur, Wandelen 2 min

Het mysterie van de strubbenbomen

Terug in de tijd
Vandaag hebben we zin in een wat langere wandeling, dus de rugzak met thermoskan en lekkere broodjes van de bakker gaat mee op deze route van ongeveer 9 kilometer. Het startpunt van de wandeling vind je op de parkeerplaats bij het informatiecentrum Homanshof in het mooie Anloo. De bijzondere kerktoren uit de twaalfde eeuw is van ver buiten het dorp te zien. Maak als je de tijd hebt nog even een rondje om de kerk, je waant jezelf terug in de tijd. Vanaf de parkeerplaats voeren groene paaltjes ons het dorp uit, langs een weiland en door het bos. Hier liet de familie Kniphorst jaren geleden de heide ontginnen om er een bos aan te leggen voor de houtteelt.

Mysterie van het strubbenbos
Aan het einde van het bos heb je de mogelijkheid om je route in te korten tot 5 kilometer. Doe het niet, want je mist het voor dit gebied zo unieke strubbenbos en de heide. Strubbenbomen zijn grillig gevormde eikenbomen met meerdere stammen en zijn een typisch Drents verschijnsel. Het woord strubbe betekent kreupelhout. De bomen kregen hun opvallende vorm doordat schapen aan de takken van jonge boompjes knaagden. Toen de schapen verdwenen zijn de eiken in grillige vormen opgeschoten. Jammer genoeg zijn veel strubbenbosjes verdwenen toen heidevelden plaats moesten maken voor boerenland. 

Sporen uit het verleden
Op de heide vind je veel grafheuvels, vrijwel allemaal uit de prehistorie. Een van de grootsten is de galgenberg. In de middeleeuwen koos men het liefst voor een opvallende plek om veroordeelden op te hangen. Ook kom je langs twee hunebedden, middeleeuwse karrensporen en bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog. De grasmaaiers van de heide – een grote kudde schapen – houden het gebied in stand en maken het Drentse plaatje compleet.