7 april 2020

Wandelroute Wolvenspoor

Avontuurlijke route voor jong en oud

By In Kids, Natuur, Wandelen 2 min

Avontuurlijke route voor jong en oud

Wandelroute Wolvenspoor
Midden in het hart van Drenthe tussen de dorpjes Schoonloo en Elp heeft Staatsbosbeheer een avontuurlijke route uitgezet voor jong en oud: Wandelroute Wolvenspoor. Het startpunt van deze route van ongeveer 5 kilometer vind je hier. Dat de wolf zich onlangs weer in Drenthe heeft gevestigd, maakt deze route waarbij je witte pootafdrukken van de wolf volgt, weer extra actueel.

Zelfs leuk voor tieners maar neem wel je laarzen mee
Normaal gesproken staan onze tieners nou niet echt te juichen wanneer we een stuk gaan lopen. Maar het wolvenspoor valt zelfs bij hen in de smaak. De route voert over drassige graslanden met wilgen en door een spannend, verwilderd bos. Er wordt geklauterd over omgevallen boomstammen, over slootjes en vlonders. Daarna volgt een stuk over de heide die wordt onderhouden door grazende viervoeters en kom je langs het wonderschone beekdal van de Elperstroom. Neem in de herfst en winter wel je laarzen mee, anders kom je niet ver. Op de natste plekken zijn houten vlonders aangelegd, maar langs de Elperstroom kan het soms best modderig zijn.

Natuurreservaat
De Elperstroom is een beekdalreservaat en is samen met de Drentse Aa een van de meest ongeschonden beekdallandschappen van Nederland. Nog tot 1900 werd het gebied vooral gebruikt door boeren als hooiland. Dit is nog goed te zien aan de bomen die het grasland omzomen en hier en daar kom je een steen met oude kavelnummers tegen. Ook toen moet het gebied met veel heide en vennetjes drassig zijn geweest. Toen in de jaren ’30 van de vorige eeuw de werkloosheid enorm steeg, werden honderden arbeiders ingezet om bossen aan te leggen. Op die manier ontstonden de boswachterijen van Schoonloo en Grolloo. Door de aanleg van de bossen kon het water niet meer goed weglopen en kregen de boeren in de omgeving te maken met wateroverlast. Daarom is het gebied in de jaren ’70 als reservaat benoemd en worden er maatregelen genomen om de natuur weer in ere te herstellen. En dat werkt en levert echt een wonderschoon gebied op.