31 januari 2021

Oorlogroute Holtingerveld

Landschap door oorlog veranderd

By In Natuur, Wandelen 2 min

De toegangspoort Holtingerveld in Havelte is het startpunt van een aantal mooie wandelroutes, waaronder de Oorlogroute. Je koffie to go haal je bij Brasserie Oer. Wandel vanaf de brasserie richting de schaapskooi, waar je in de lente de eerste lammetjes kunt spotten ❤️. Is de kooi leeg, dan is de kudde te vinden op het veld.

Verschillende wandelroutes
De hunebedroute van 2,2 kilometer is de kortste route. De ijsroute van 5 kilometer voert je langs een landschap dat is gevormd tijdens de ijstijd. Wij kiezen voor de Oorlogroute, een groene paaltjesroute van 8,5 kilometer. Deze route start achter de schaapskooi. De route ontleent zijn naam aan de sporen die de Tweede Wereldoorlog in het gebied heeft nagelaten.

Sporen uit de Tweede Wereldoorlog
Zo wandel je meteen in het begin langs de vliegstrip van een startbaan. Een overblijfsel van een militair vliegveld, gebouwd door de bezetters. Dat het gebied door de geallieerden flink is gebombardeerd, zie je aan de vele bomkraters. Pubquizfeitje: wist je dat op de Havelterberg maar liefst vijf keer zoveel bommen zijn gevallen als op Rotterdam? Onbedoeld is hierdoor een rijke flora en fauna ontstaan. Zo vormen de met water gevulde kraters een ideale omgeving voor amfibieën zoals salamanders en kikkers. Door de aanleg van het vliegveld, kwam vruchtbare grond naar boven, waardoor de voormalige vliegstrip vandaag de dag een orchideeënparadijs met vlinders is geworden.

Grafheuvels, hunebedden en een schaapskudde
We wandelen verder en komen ook langs sporen uit een nog verder verleden. Grafheuvels uit de prehistorie. Vrij snel na de grafheuvels volgt een fantastisch uitzicht over het Holtingerveld. De zon schijnt over het hunebed beneden, waar de schaapskudde het gras tussen de heide knaagt. Kan het nog Drentser?

Laarzen mee
Even verderop wordt het terrein steeds natter en staat het pad hier en daar onder water. Laarzen zijn echt een must in deze tijd van het jaar. Naast grafheuvels passeren we nu ook brandheuvels. Eveneens uit ver vervlogen tijden, waar de oerbewoners van Drenthe hun dierbaren verbrandden en de as met een laag zand bedekte. Het treinspoor en de rolbanen zijn overblijfselen uit de oorlogstijd. We wandelen verder door het bos, om via het Uffelterzand weer uit te komen bij de parkeerplaats.