5 februari 2021

Rondje Blauwe Meer

Ommetje van 3 km

By In Natuur, Wandelen 2 min

Het rondje Blauwe Meer is een leuk ommetje van ca. 3 kilometer in de buurt van Hoogersmilde. Wie het meer kent, begrijpt meteen hoe het aan de naam is gekomen. In de vorige eeuw was hier een zandafgraving. In het zand van het meer komt glauconiet voor, een mineraal die samen met de diepte van het meer zorgt voor de bijzondere blauwgroene gloed. De route start vanaf de parkeerplaats en is gemarkeerd met paaltjes.

Ontstaan door zandafgraving
Meer dan 100 jaar geleden richtte een Groninger ondernemer in Hoogersmilde kalkzandsteenfabriek Albino op. Er was volop wit zand in de omgeving en het kanaal maakte het makkelijk om het zand te vervoeren. Het Blauwe Meer onstond door zandafzuiging en is geen natuurlijk meer. Op dezelfde manier ontstonden ook de nabij gelegen Achterste plas en Voorste plas.

Recreatieplas
In de zomer is het Blauwe Meer een recreatieplas en moet je betalen om te kunnen plonsen. Er is volop plek voor fietsen, er zijn toiletten en je kunt dan wat lekkers kopen bij de kiosk. Wanneer je voor een wandeling komt, kun je beter kiezen voor het voorjaar of het najaar. Dan is het niet zo druk als in de zomerperiode. Wij vonden het ommetje wat kort en het gebied nogal druk waardoor we niet echt het gevoel kregen midden in de natuur te zijn. Vanwege de bijzondere kleur van het meer is een bezoek voor een leuke avondwandeling zeker de moeite waard.