7 februari 2021

Wandelroute Eexterveld

Door het stroomdal van de Drentse Aa

By In Natuur, Wandelen 2 min

Door corona wandelen we – net als vele anderen – de laatste tijd meer dan ooit. En wat zijn we nog vaak verrast door nieuwe, mooie plekjes. Soms zelfs bijna op loopafstand van ons huis. Zo ontdekten we laatst de wandelroute over het Eexterveld. Een route van 7 kilometer, die je ook in kunt korten tot 5 kilometer. Het startpunt van de route vind je hier.

Esdorp Anderen
Volg vanaf de parkeerplaats de bruine paaltjes richting het charmante Anderen. Net als veel andere dorpen in de omgeving is Anderen een typisch esdorp. We wandelen door het dorp langs oude boerderijen over de brink, een grasveld met hoge bomen. Hier werd vroeger het vee bijeen gedreven en vonden vergaderingen en feesten plaats. Op de hogergelegen essen rondom het dorp, lagen vroeger de akkers. De boerderij aan het Nijend nummer 6 was ooit een zuivelfabriek. Hier werd melk en boter gemaakt.

Scheebroekerloopje
We verlaten het dorp en komen uit in het stroomdal van de Drentsche Aa, dat hier het Scheebroekerloopje heet. In de donkere maanden van het jaar kan het hier flink nat zijn. De route voert langs weilanden, houtwalletjes en het natuurgebied rondom het Scheebroekerloopje. Wanneer je voor de tweede maal de weg oversteekt, kun je ervoor kiezen om de route in te korten tot 5 kilometer. Ga in dat geval nog voor de tweede weg naar rechts en sla aan het einde nog een keer rechtsaf. Je verlaat hier de paaltjesroute maar komt vanzelf weer terug op het beginpunt. De paaltjesroute gaat door over het Eexterveld.

Het Eexterveld
Vanwege de grazende paarden en schotse hooglanders, mogen honden niet mee het veld op. Blijf op afstand wanneer de hooglanders kleintjes hebben. Net als veel andere gebieden is ook het Eexterveld gevormd in de IJstijd. Het veld bestaat uit hoger gelegen droge gebieden en lager gelegen natte stukken. Voor plantenliefhebbers is het Eexterveld een echt paradijs.