31 mei 2019

Cuby Museum Grolloo

'Appleknockers Flophouse' van een legendarische bluesband

By In Cultuur 2 min

Bezoek het ‘Appleknockers Flophouse’ van een legendarische bluesband

Grolloo bluesdorp
Esdorp Grolloo wordt ook wel het bluesdorp van Nederland genoemd. Die naam dankt het aan de legendarische bluesband Cuby & the Blizzards met frontman Harry Muskee, die er vandaan kwam. Een collega wees me vlak na mijn verhuizing naar Rolde op het Cuby Museum in Grolloo. Ik verwachtte een uit de hand gelopen zolderkamerproject van wellicht een oude vlam aan te treffen, maar vond er een aardig museum dat de herinnering aan de bluesband nog altijd in leven weet te houden.

Groeten uit Grolloo
De band Cuby & the Blizzards wordt in de jaren ’60 opgericht, door o.a. frontman Harry Muskee en gitarist Eelco Gelling. Diverse anderen spelen in de loop der jaren in de band, onder wie Herman Brood, Lou Leeuw en Erwin Java. De tweede LP, Groeten uit Grollo, wordt een klassieker in de Nederlandse popgeschiedenis. Er volgen tournee’s met Van Morrison, Eddie Boyd, John Mayall & The Bluesbreakers en vele anderen. Dankzij de bekendheid van de band verandert het rustige Grolloo in een bedevaartsoord voor Nederlandse artiesten en kunstenaars. Het dorp krijgt landelijke bekendheid en wordt een toeristische trekpleister.

Cuby & the Blizzards Museum
In het museum vind je een vaste tentoonstelling over de band. Zo zijn er oude filmbeelden en platen, instrumenten en oude contracten. En misschien wel het meest interessant: je kunt een kijkje nemen in het oude woonhuis van Harry en band. De kamer, de haard en de bedstee staan allemaal vol met persoonlijke spullen, waardoor het lijkt alsof Harry ieder moment terug kan keren. Naast de vaste tentoonstelling zijn er wisselende tentoonstellingen. Op de website van het museum vind je meer informatie.

Voor de echte Muskee fans
De échte Harry Muskee fan wandelt via het standbeeld van de inmiddels overleden zanger naar dorpscafé Hofsteenge voor een borrel op het terras. Of hij bezoekt in juni het Holland Blues Festival, waar zo’n 10.000 bezoekers op af komen. Grote namen die op het affiche prijkten zijn Ringo Star, Beth Hart, Van Morrison, ZZ Top, Lynyrd Skynyrd en vele anderen. Grolloo met nog geen 1000 (!) inwoners mag zich dan ook met recht “Bluesdorp van Nederland” noemen.