16 mei 2020

Wandelroute Zweeloo – De Stroeten

Start vanuit kunstenaarsdorp Zweeloo

By In Natuur, Wandelen 2 min

Mooie wandeling vanuit kunstenaarsdorp Zweeloo

Vandaag kiezen we voor een wandeling van bijna 6 kilometer, die start bij het kerkje van Zweeloo. Zweeloo is een esdorp in de gemeente Coevorden en staat samen met het naastgelegen Aalden bekend als kunstenaarsdorp. Eind negentiende eeuw werden beide dorpen bezocht door kunstenaars als Max Liebermann en Vincent van Gogh, waarschijnlijk vanwege de ongereptheid en afgelegen ligging.

Van de kerk naar de Westerstroom
We parkeren onze auto tegenover het romaanse kerkje uit de dertiende eeuw, één van de oudste kerken van Drenthe. De kerktoren is bekleed met houten planken, die vroeger voor een arme parochie een goedkoper alternatief waren voor leien of pannen. Loop in de richting van het dorp, onder andere langs de meer dan honderd jaar oude smederij. Sla voor de boerderij van de kookstudio linksaf, het zandpad in. Het zandpad langs de grens van het beekdal is honderden jaren oud. Sla rechts het wandelpad van Natuurmonumenten in, dat naar de oever van de Westerstroom voert. Wandel tot aan de brug en ga hem niet over, maar sla hier linksaf, en neem het schouwpad langs de Westerstroom tot aan het verharde pad. Sla hier linksaf en wandel tot aan de grote weg. Sla bij de grote weg rechtsaf het fietspad van de Bennevelderstraat op.

Orchideeën in De Stroeten
Neem het eerste zandpad links, en steek hiervoor de weg over. Je komt nu in het gebied dat De Stroeten heet, dat moerassig land betekent. Er gaat een verhaal rond dat het Drentse Landschap De Stroeten te danken heeft aan oud-burgemeester Hugo Greebe die ook bestuurslid was van Stichting het Drentse Landschap. Het ging Greebe aan het hart dat de orchideeën in De Stroeten zouden verdwijnen door de toename van landbouw. In 1969 heeft de stichting de eerste hectaren in De Stroeten aangekocht en het gaat gelukkig goed met de gevlekte orchideeën in het gebied.

De Prinses van Zweeloo
Volg de zandweg, die na een tijdje naar rechts buigt en een fantastisch uitzicht biedt over de open vlakte. Helemaal aan het einde van de weg neem je linksaf het klinkerweggetje. Neem na 100 meter de Turfweg naar links. Wandel over de verharde weg langs grazende Schotse Hooglanders en neem voor de doorgaande weg van Zweeloo naar Noord-Sleen linksaf het zandpad. Neem vervolgens het eerste zandpad naar links en sla na de bocht rechtsaf de klinkerweg op. Deze weg brengt je met een boog over de es weer terug naar het kerkje van Zweeloo. Tegenover de kerk werd in 1952 een grafveld gevonden met meer dan honderd graven uit de periode van 400 tot 800 na Christus. In één van de graven vond men een vrouw met een kralenketting en een groot aantal grafgiften. Deze vrouw wordt de Prinses van Zweeloo genoemd.