7 februari 2021

Wandelroute Gasterse Duinen

Door het stroomdal van de Drentsche Aa

By In Natuur, Wandelen 3 min

Ons favoriete gebied om te wandelen is het gebied tussen Rolde, Oudemolen en Gasteren. In en rondom de esdorpen vind je boerderijen met rietgedekte daken. Op de brink grazen schapen of er staan paarden in de wei. Een ooievaar zit op het nest of vliegt net uit. En waar je ook komt, overal kom je de Drentsche Aa tegen, al wordt hij in elk dorp anders genoemd. Oudemolensche diep, Schipborgsche diep of Gastersche diep. Alsof ieder dorp zichzelf een stukje van de beek wilde toe-eigenen. In het gebied zijn veel verschillende wandelroutes uitgezet. Eén van onze favorieten is Wandelroute Gasterse duinen van het Drents Landschap. Een route van ongeveer 5 kilometer, met paarse paaltjes aangeduid.

Een van de mooiste heide en stuifzandgebieden
De route start vanaf de parkeerplaats en voert vrij snel over wellicht één van de mooiste heide en stuifzandgebieden van Drenthe. De heide wordt onderhouden door een kudde Schoonebeker heideschapen en een aantal Schotse hooglanders. Dat de mensheid hier al meer dan vijfduizend jaar haar sporen na laat, is te zien aan de eeuwenoude karrensporen, de grafheuvels langs de route en het hunebed, dat je op het einde van de route passeert. Rond augustus, september, wanneer de heide in bloei staat, is het veld op zijn mooist.

Door het stroomdal van de Drentsche Aa
We verlaten het heideveld en wandelen langs een hooiweg. Tussen de bomen door kun je in de verte de molen van Oudemolen ontwaren. We lopen wat verder door en komen nu in het stroomdal van de Drentsche Aa. Langs de beek groeien in juni orchideeën en koekoeksbloemen. We gaan de brug over en volgen de paaltjes door het bos. Wanneer je op het fietspad uitkomt en niet meteen naar rechts maar even naar links wandelt, heb je een mooi uitzicht op heren- boerderij De Schipborg. Architect Berlage ontwierp de boerderij in opdracht van de familie Kröller-Müller, die we ook kennen van het Kröller-Müller museum op Park de Hoge Veluwe.

Genieten van de natuur
We vervolgen onze weg. Aan het einde van het fietspad volgen we de paarse paaltjes naar rechts, weer richting de Gasterse duinen. Wanneer er veel regen valt, kan het lijken alsof er sloten over het veld lopen. In werkelijkheid zijn dit de oude karrensporen. We wandelen over het veld en passeren vlak voor het einde van de route het hunebed. Wie nog meer wil genieten van de natuur, kan via Stichting het Drentse Landschap een huisje huren. Deze huisjes staan op de mooiste plekken en zijn echt een aanrader voor een heerlijk weekendje of weekje weg.