2 januari 2022

Wandelen over de Kale Duinen

Wandelen door Nationaal Park Drents-Friese Wold

By In Natuur, Wandelen 2 min

Tijdens de kerstvakantie namen we ons voor om Nationaal Park het Drents-Friese Wold wat beter te leren kennen. Van alle Nationale Parken in Drenthe komen we hier het minst vaak, omdat het net wat verder van ons huis ligt. En dat is best zonde want met 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden is het Drents-Friese Wold één van de mooiste en grootste natuurgebieden van Nederland. Je vindt het park op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, omringd door de dorpen Diever, Doldersum en Hoogersmilde. We beginnen onze ontdekkingstocht met wandelroute Kale Duinen, een route van 5,5 kilometer uitgezet door Staatsbosbeheer.

Startpunt wandelroute Kale Duinen
Het startpunt van wandelroute Kale Duinen vind je hier. Eigenlijk smokkelen we in onze Drenthe blog wat met deze route, want de Kale Duinen liggen net over de grens in Friesland. Maar omdat het er zo prachtig is, én onderdeel van een Drents Nationaal Park, willen we je hem toch niet onthouden. De route begint vanaf de enorme parkeerplaats en is uitgezet met rode paaltjes. Wandel door het klaphek en over het veerooster en het uitzicht over het stuifzandgebied is meteen wijds. De Kale Duinen zijn vanwege het mulle zand niet goed toegankelijk voor kinderwagens. Ook honden zijn niet het hele jaar welkom. Voor hen is aan de andere kant van de parkeerplaats een speciale route uitgezet, inclusief spartelvijver.

Heuvelachtig stuifzandgebied
In Nederland zijn nog maar weinig stuifzandgebieden te vinden en dat maakt de Kale Duinen behoorlijk uniek. Op sommige plekken heeft de wind nog geheel vrij spel. Bij harde wind kies je dus liever een andere route, tenzij je graag gezandstraald wilt worden ;-). Op andere plekken hebben bomen en heide de zandheuvels bevroren tot een betoverend heuvelachtig landschap. Ongeveer halverwege de route vind je een houten uitkijktoren met een schitterend uitzicht over de zandheuvels, bomen, heide en meertjes. Hier heeft de tijd echt stil gestaan en is de natuur op zijn mooist. We nemen ons voor om de Kale Duinen nog een keer te bezoeken in de lente, wanneer er lammetjes op de heide te vinden zijn.