8 augustus 2020

Mooiste terrassen aan het water

Drentse parels aan het water

By In Culinair 3 min

Nu het mooie weer de komende dagen aanhoudt, zoeken we massaal de stranden, zwemplassen en terrassen op. En omdat we allemaal tegelijk verkoeling zoeken, kan het nog wel eens flink druk worden op de terrassen en op de wegen richting het strand. Drenthe is met 185 inwoners per vierkante kilometer de dunst bevolkte provincie van Nederland en gelukkig vind je hier zelfs op de drukste dagen vaak nog wel een vrij plekje op het terras. In deze blog zetten we de mooiste terrassen van Drenthe aan het water voor je op een rij, waar je tijdens warme zomerdagen en -avonden verkoeling vindt.

De Drentsche Aa in Schipborg
Eén van de mooiste terrassen aan het water vinden wij het terras van restaurant de Drentsche Aa in Schipborg. Het restaurant heeft een groot terras meteen aan de kronkelende Aa, waar je met je voeten in het gras heerlijk weg kunt zakken in een loungestoel. De Drentse Aa is een perfecte uitvalsbasis voor een mooie wandeling en wie nog even iets actiefs wil doen, ligt de kanoverhuur om de hoek.

Scandinavisch Dorp in Eelderwolde
Een gezellig, kindvriendelijk restaurant met een mooi terras aan het Paterswoldsemeer. Op de kaart prijken veel Scandinavische gerechten en zowel in de zomer als in de winter zit je hier gezellig. Een klein stukje Scandinavië in het mooie Drenthe.

Paviljoen de Dame in Paterswolde
Paviljoen de Dame, eveneens aan het Paterswoldsemeer, is qua opzet wat luxer. Het terras is schitterend en grenst meteen aan het water. De menukaart is breed: van saté tot sushi en van steak tot kreeft. Aan de selectie van wijnen wordt veel aandacht besteedt.

Grand Cafe ’t Wapen en Villa Tapas in Assen
Grand Cafe ’t Wapen en Villa Tapas in Assen hebben de handen ineen geslagen en samen een prachtig terras neergezet aan de kop van de vaart in Assen. De toch al gezellige markt in Assen heeft er hiermee een geweldige nieuwe hotspot bij, met uitzicht over het water.

Restaurant de Sluiswachter in Dieverbrug
De Sluiswachter ligt aan wat vroeger een belangrijk kanaal voor de turfwinning is geweest. In de jaren ’60 van de vorige eeuw passeerden hier soms wel honderd schepen per dag. Nu kun je er heerlijk lunchen of dineren of neerstrijken op het mooie terras langs de vaart.

Grand Cafe Hof van Saksen in Nooitgedacht
Strijk neer op het terras van Vakantieresort Hof van Saksen in Nooitgedacht en kijk uit over het water van het meer. Je kunt hier ook heerlijk zwemmen, al is de zwemplas wel vooral bedoeld voor gasten van het resort.

Paviljoen Nijstad in Hoogeveen
In Hoogeveen kun je bij Paviljoen Nijstad heerlijk eten en drinken aan het strand. Wie nog meer verkoeling zoekt, neemt een duik in het meer. Het paviljoen ligt aan de A28 en is goed te bereiken. Op de kaart veel lekkers met vooral veel lokale producten.

Cnossen Leekstermeer in Nietap
Vakantiepark Cnossen aan het Leekstermeer ligt net op de grens van Groningen en Drenthe. Je kunt er kamperen, een kano of een bootje huren, er is een zeilschool en je kunt er terecht in het restaurant of op het terras aan het water voor een lunch of diner.

Paviljoen de Bloemert in Midlaren
Paviljoen de Bloemert is onderdeel van vakantiepark de Bloemert in Midlaren. Het mooie terras zit meteen aan het water en kijkt uit over het sfeervolle park.

Ermerstrand in Erm
Ook hier kun je heerlijk zwemmen in het meer of neerploffen op de sfeervol ingerichte terrassen van het Ermerstrand.

Restaurant Plan Schoonhoven in Hollandscheveld
Ook dit restaurant heeft een mooi terras meteen aan het water. Op de kaart vind je onder andere cocktails, borrelplanken, salades en plates maar je kunt ook reserveren voor een high tea, high beer, high wine of high cocktail on the beach.