23 april 2021

Het Paradijs

Route van 5 km over het Groote Zand

By In Natuur, Wandelen 2 min

Vorige week ontdekten we het Groote Zand vlakbij Hooghalen, waar door Stichting het Drentse Landschap een route van ca. 5 km is uitgezet. De wandeling start vanaf de parkeerplaats van Kamp Westerbork maar in plaats van richting het voormalig kampterrein te lopen, steek je de weg over. De route is aangegeven met paarse paaltjes. Het begin is mooi maar wordt pas echt spectaculair wanneer je het wildrooster oversteekt. Het Groote Zand staat bekend als een van de mooiste heidegebieden van Drenthe en wordt in Hooghalen ook wel het Paradijs genoemd. 

Voormalig stuifzandgebied
De veenplas diende vroeger als zwemvijver en schaatsbaan. De inwoners van Schattenberg die in voormalig kamp Westerbork waren ondergebracht, zochten hier op warme dagen verkoeling. Eenmaal over het veerooster en het open veld, kom je bij wat ooit een stuifzandgebied is geweest. De bomen die wortel schoten in het stuifzand, ‘bevroren’ de door de wind opgeblazen zandheuvels, wat vandaag de dag een bijzonder landschap oplevert.

Open heideveld
Na het stuifzandgebied kom je bij het open heideveld. Op de heide groeit echt van alles. Eiken, berken, dennen en hier en daar een tamme kastanje. Schotse Hooglanders – de grasmaaiers van Drenthe – zorgen ervoor dat het heidegebied mooi blijft. Na het heideveld volgt een stukje bos.

Paradijs met een donker verleden
Toch heeft het paradijs ook een donker verleden. De route eindigt namelijk over de Boulevard des Miseres, waar vroeger het treinspoor van Kamp Westerbork heeft gelegen. De bielzen langs de weg staan symbool voor de meer dan 90 treinen die vanuit het kamp vertrokken.