30 april 2021

Leukste terrassen in Drenthe

Trakteer jezelf én steun de horeca

By In Culinair 2 min

De meivakantie is begonnen en de terrassen zijn weer open. Hoog tijd voor een lijstje met de leukste terrassen voor een lunch of een borrel in Drenthe! Afgelopen zomer zetten we de mooiste terrassen aan het water al voor je op een rij. Dat lijstje vullen we nu aan met nieuwe, leuke plekjes in onze mooie provincie. Handig voor jou als lezer maar ook voor de horeca die het al zo lang zo moeilijk heeft. Kijk voor je vertrek wel even op de website wanneer de terrassen open zijn en of het nodig is om te reserveren.

Tip #1. ’t Hoes van Hol-An in Oud-Aalden
Een fantastisch mooi plekje in het schilderachtige dorp Oud-Aalden is ’t Hoes van Hol-An. Het restaurant is gevestigd in een Saksische boerderij uit 1668 en heeft door de eeuwen heen eigenlijk alleen maar aan charme gewonnen. Geniet in de tuin van koffie of thee met wat lekkers, een heerlijke pannenkoek of een Drents plankje voor bij de borrel.

Tip #2. Het Maallustcomplex in Veenhuizen
Op het Maallustcomplex in Veenhuizen geniet je – weer of geen weer – van een heerlijk koud glas bier of een speciaalbierproeverij. Of kies je voor een lekker broodje met een puntzak friet bij Piepers en Paupers?

Tip #3. Grand Cafe ’t Wapen in Assen
Grand Café ’t Wapen heeft een prachtig terras aan de kop van de vaart in Assen. De toch al gezellige markt in Assen heeft er hiermee sinds een tijdje een geweldige nieuwe hotspot bij, met uitzicht over het water.

Tip #4. Restaurant Poolshoogte in Odoorn
Midden in de bossen van Odoorn vind je het uit lokaal hout en riet opgetrokken restaurant Poolshoogte, met rondom een prachtig natuurgebied. We vinden de kaart een tikkie traditioneel – pannenkoeken, uitsmijters, broodje kroket – maar de gerechten met veelal lokale producten smaken goed.

Tip #5. De Havixhorst in de Schiphorst
Wanneer het weer het toelaat, is het terras van Chateauhotel de Havixhorst geopend voor de lunch. Op de kaart vind je heerlijke gerechten met veel streekproducten. Wie na de lunch zin heeft in een ommetje, kan terecht in de mooie beeldentuin of maak een wandeling door het reestdal.

Tip #6. Bitter en Zoet in Veenhuizen
Nog zo’n fijne plek in een fantastische omgeving is Bitter en Zoet in Veenhuizen. Het hotelrestaurant is gevestigd in een oude apotheek en heeft aan de achterzijde een terras waar je terecht kunt voor de lunch of een borrel. De keuken werkt met veel producten uit eigen tuin of uit de streek.

Tip #7. De Bospub in Dwingeloo
De Bospub is met brandende vuurschalen en open haarden een aangename verrassing voor de hongerige of dorstige wandelaar. Je vindt deze fijne pub vlakbij het Dwingelderveld.

Tip #8. ’t Maotie in Gasselte
Wauw wat een mooi plekje! Een grote boerderij met rieten dak, een royaal terras en een uitgebreide kaart waar ook pannenkoekenhaters aan hun trekken komen. Dat is restaurant ’t Maotie in Gasselte. Wij zijn fan van Pannenkoek de Hondsrug, met shoarma, maar ook voor veggies valt er genoeg te smikkelen.

Tip #9. De Westerburcht in Westerbork
Als íemand in coronatijd de meest-creatieve-horecaondernemer-award verdient, dan is het wel Abdij de Westerburcht in Westerbork. Eerder schreven we al over de fantastische smulroute die ze ontwikkelden. Gelukkig is het gezellige terras met wijnbar nu ook weer geopend.

Tip #10. Eterij ’t Nieuwscafé in Diever
Eterij ’t Nieuwscafé in het pittoreske dorp Diever heeft een fijn terras met een mooi uitzicht. Strijk neer voor een lunch of een borrel met happerij. Leuk om te combineren met de tulpenroutes in de buurt.

Zijn we nog een fantastisch terras vergeten? Laat het ons weten!